Kassa

Amsterdam deelt oranje vuilniszakken uit

29-04-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
oranjevlaggetjes.jpg
Tijdens Koninginnedag delen teams in Amsterdam oranje vuilniszakken uit. De gemeente roept bezoekers op volle vuilniszakken in (extra) afvalcontainers te stoppen. Het ziin een paar van de maatregelen die de gemeente neemt om de gevolgen van de 24 uursstaking van de Amsterdamse reinigingsdienst te beperken. Dit meldde een gemeentewoordvoerster donderdag.
Op de vrijmarkten worden verkopers er extra op gewezen dat zij hun onverkochte spullen weer mee terug naar huis moeten nemen. Ook touw of tape waarmee verkoopplekken worden gemarkeerd, moeten verkopers nadien verwijderen. Via tientallen digitale borden in de stad roept de gemeente vrijdag mensen op de stad schoon en veilig te houden en geen afval op straat te gooien. Dezelfde boodschap krijgen bezoekers te horen vanaf diverse podia in de stad. De reinigers hervatten om middernacht hun werkzaamheden. De gemeente Amsterdam zet dan extra reinigingspersoneel in.
Amsterdamse winkeliers vegen straten schoon
Winkeliers in de Amsterdamse binnenstad vegen vrijdagochtend veelal zelf hun straatje schoon, nu de gemeentelijke reinigingsdienst een etmaal staakt tijdens Koninginnedag. Verschillende winkeliersverenigingen in het centrum gaven donderdag aan het straatvuil dat blijft liggen na Koninginnenacht zelf op te ruimen, zodat hun etalages er aan het begin van de feestdag schoon bij liggen. Wim Peeters van de buurtvereniging Zeedijk vindt het vanzelfsprekend de eigen straat schoon te houden. ,,Je wilt niet dat mensen die naar het terras gaan, op honderd sigarettenfilters komen te zitten. Het gaat immers om je broodwinning.'' De Chinese Ondernemersvereniging Amsterdam kondigde aan dat Aziatische restaurants hun afval tijdens de staking binnenhouden. Op onder meer het Rembrandtplein staan net als ieder jaar speciale containers waar verzameld vuil in gestort kan worden. Voorzitter Guus Bakker van Vereniging Amsterdam City, de overkoepelende vereniging voor bedrijven in de binnenstad, meldde dat er overleg is geweest met aangesloten ondernemersverenigingen. Op basis daarvan zullen de winkeliers ,,geen spectaculaire schoonmaakmaatregelen nemen''. Bakker heeft wel de leden opgeroepen zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het bezemen van de eigen omgeving. ,,De staking heeft een grote symbolische waarde, maar in de praktijk zal het niet tot rampen leiden. De schoonmakers gaan na de staking als tornado's de stad door.'' Op Koninginnedag mogen alle Amsterdamse winkels open zijn, maar buiten supermarkten, souvenirwinkels en de horeca, kiezen daar volgens de gemeente Amsterdam waarschijnlijk weinig ondernemers voor. De gemeente liet donderdag weten ook een dringend beroep te doen op ondernemers om de stad schoon en veilig te houden. Ondernemers en organisatoren van evenementen in Amsterdam zijn via de Koninklijke Horeca Nederland benaderd om bij te dragen aan een schone stad.
Trams hoofdstad omgeleid bij ophopend vuilnis
De Amsterdamse trams en nachtbussen worden na Koninginnedag omgeleid als er te veel vuilnis op de rails ligt als gevolg van de 24-uursstaking van de reinigingsdienst. Dit meldde een woordvoerster van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB donderdag. In tegenstelling tot voorgaande jaren rijden de nachtbussen dit jaar niet in het Amsterdamse centrum in de nacht na Koninginnedag. Vanwege de staking van de straatvegers heeft het GVB rondom de binnenstad bestaande bushaltes aangewezen waar de nachtbussen zullen stoppen om reizigers op te pikken. De tijdelijke haltes voor de nachtbussen bevinden zich onder meer op het Haarlemmerplein, de Nassaukade en de Stadhouderskade. De woordvoerster van het GVB verwacht dat de trams op zaterdagochtend gewoon 's ochtends vroeg kunnen uitrijden, mits de trambanen zijn schoongeveegd. ,,Ter plekke zullen we beoordelen of de trams kunnen rijden. Zo niet, dan stellen we een omleiding in'', aldus de woordvoerster, die reizigers aanraadt om voor vertrek op de website van het GVB te kijken. De woordvoerster geeft aan dat naar verwachting de trams in de loop van zaterdagochtend de reguliere dienstregeling weer kunnen hervatten. De GVB stuurt er net als ieder jaar in de vroege ochtend van 1 mei schoonmaakteams op uit om de rails en de wissels extra schoon te maken. De staking van de reinigingsdienst in Amsterdam begint in de nacht van donderdag op vrijdag om middernacht en eindigt 24 uur later. Op donderdag 6 mei leggen de reinigers nog eens het werk neer, dan voor een week. In die week vindt de start van de Giro d'Italia plaats in Amsterdam. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!