Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Amsterdam bouwt brug over het IJ

11-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IJ Amsterdam waterkant 930x520
Amsterdam gaat een brug bouwen over het IJ. Het college van burgemeester en wethouders heeft daar dinsdag een besluit over genomen. De brug voor fietsers en voetgangers komt tussen het Java-eiland, ten oosten van het Centraal Station, en de noordelijke oever. Het snel groeiende Amsterdam-Noord krijgt daardoor een betere verbinding met de rest van de stad.
Nog geen besluit
Wanneer Amsterdam deze 'sprong over het IJ' gaat maken, is nog niet precies bekend. Inwoners mogen zich eerst uitspreken over de plannen en ook de gemeenteraad moet nog een besluit nemen. Over details zoals de hoogte van de brug, van belang omdat het IJ zeer druk bevaren is, heeft het college nog geen besluit genomen.
Veerponten
Het stadsbestuur wil in de tussentijd het aantal veerponten dat dagelijks heen en weer pendelt over het IJ vergroten. Amsterdam-Noord krijgt er nog een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug bij, over het Noordhollandsch Kanaal. Daardoor wordt onder meer filmmuseum EYE beter bereikbaar.
Metro
Met de Noord/Zuidlijn, waar vanaf 2018 metro's overheen rijden, wordt de verbinding tussen beide kanten van het IJ ook al beter. Mogelijk komt er een derde metrostation aan de noordkant van de hoofdstad. Het college besloot dinsdag de mogelijkheden daarvoor verder te verkennen. Pas in 2020 valt een besluit over dit station Sixhaven, waarvoor wel al plaats is vrijgehouden aan de nieuwe metrolijn.
Beste manier
Het stadsbestuur spreekt zelf van ,,historische maatregelen''. Wethouder Pieter Litjens (Vervoer) zegt dat ,,letterlijk al honderden jaren wordt gesproken over de beste manier om Noord met de stad te verbinden''. Met de combinatie van brug, boten en metro moet het volgens hem lukken om de groeiende stroom mensen aan de andere kant van het IJ te laten uitkomen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!