Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Amnesty steunt referendum tapwet

12-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 x 520 hacken privacy online
Amnesty International steunt het initiatief voor een raadgevend referendum over de nieuwe Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Die wet ,,opent de deur naar ongekende massasurveillance'', maakte de mensenrechtenorganisatie dinsdag bekend. De privacy, vrijheid van gedachten en de vrije meningsuiting van burgers worden hierdoor aangetast, stelt Amnesty.

Ruimere toegang gegevens

De nieuwe wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers.
Wanneer voor 16 oktober 2017 minimaal 300.000 mensen de aanvraag tekenen, kunnen alle Nederlanders zich in een raadgevend referendum uitspreken over de wet.

Schending mensenrechten

Volgens Amnesty ,,sluit de wet niet uit dat informatie wordt gedeeld met repressieve regimes''. Het gevaar bestaat dat internationale samenwerking met buitenlandse geheime diensten leidt tot schending van mensenrechten. ,,Het werk en leven van activisten, journalisten en oppositieleden kan zodoende door het handelen van Nederland in gevaar komen.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!