Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Alzheimer via scan goed te volgen'

27-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Medische_scan_hersenen_01.JPG
Gebruik van MRI-scans helpt om de ziekte van Alzheimer (dementie) beter te volgen. Ook kan bij de eerste verschijnselen de diagnose al worden gesteld. Dat betoogt radioloog Jasper Sluimer tijdens zijn promotie die donderdag plaatsvindt. Hij deed zijn onderzoek aan het VU medisch centrum in Amsterdam.
Sluimer onderzocht de afgelopen jaren met MRI-scans honderden breinen van gezonde proefpersonen, Alzheimerpatiënten en mensen met geheugenklachten. Om de twee jaar werd een scan van hun brein gemaakt. Volgens hem ontwikkelt de ziekte zich volgens een vast patroon. Mocht er in de toekomst een medicijn komen tegen de ziekte, dan is het volgens Sluimer zaak dat artsen snel met behandeling kunnen beginnen. Daarom is het van belang om zo snel mogelijk een diagnose te stellen. Dat kan met de scan. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Nu zijn er in Nederland al 250.000 mensen met dementie. Over dertig jaar zal dit aantal zijn verdubbeld, voorspellen deskundigen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!