Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Alternatief voor dierproef te omslachtig'

11-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hond_14.jpg
Het proces om dierproeven te omzeilen bij wetenschappelijk onderzoek is een ,,ingewikkeld, kostbaar en tijdrovend'' proces. De geneesmiddelenwetgeving belemmert het gebruik van alternatieven niet, maar stimuleert het ook nauwelijks. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Alternatieven
Alternatieven voor levende dieren inzetten is weliswaar toegestaan, maar dan moet eerst worden aangetoond dat deze dezelfde voorspellende waarde hebben als de dierproef. Dat proces is zo omslachtig, dat het nauwelijks rendabel is.
Mogelijkheden
Omdat de overheid ernaar streeft zo min mogelijk dieren te gebruiken, onderzocht het RIVM of er binnen de bestaande Europese en Nederlandse wetgeving voldoende mogelijkheden zijn voor alternatieven. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat er een gebrek is aan alternatieve methoden die de dierproeven kunnen vervangen. Ook worden nieuwe alternatieve manieren niet altijd in alle landen geaccepteerd door registratie autoriteiten.
Internationale afstemming
Het RIVM pleit daarom voor meer internationale afstemming tussen registratieautoriteiten, wetenschappers en farmaceutische bedrijven. Ook zou er nog meer onderzoek moeten komen naar alternatieve methoden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!