Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Alliantie voor statiegeld groeit hard

10-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
PET flessen afval 930x520
De alliantie die pleit voor inzameling van petflessen en blikjes groeit hard. Inmiddels telt de Statiegeldalliantie, een initiatief van Recycling Network Benelux, 101 leden, waaronder veel Nederlandse gemeenten. Een woordvoerder van de organisatie bevestigt woensdag berichtgeving hierover in Trouw.

In november nog maar 21 leden

De alliantie startte in november met 21 leden, half december was dit aantal al gegroeid naar 47 leden. De alliantie is een samenwerking van Nederlandse en Belgische organisaties die hun overheid aansporen om in 2018 statiegeldregelingen in te voeren of uit te breiden. Inmiddels zijn gemeenten zoals Amsterdam, Utrecht en Haarlem ook lid.

29 aangesloten gemeenten

Het totale aantal Nederlandse gemeenten dat zich heeft aangesloten ligt nu op 29. Zij vertegenwoordigen volgens de organisatie 3,4 miljoen mensen. Daarnaast is de Consumentenbond, de grootste consumentenorganisatie van Nederland, lid geworden. Verder gaat het om onder meer afvalbedrijven, een roeivereniging, milieuorganisaties, vrouwenbewegingen en bedrijven.
,,De laatste weken gaat het heel snel met het nieuwe aantal leden", aldus de woordvoerder. Volgens hem is dat een mooi signaal richting de politiek. In Nederland debatteert de Tweede Kamer in maart over statiegeld.

Alliantie pleit voor uitbreiding statiegeldsysteem

De alliantie pleit in Nederland voor de uitbreiding van het statiegeldsysteem. Zo zou hier ook statiegeld moeten komen op kleine flessen en blikjes, aldus de organisatie. In Vlaanderen pleit de organisatie voor de invoering van statiegeld.
Jaarlijks belanden in Nederland naar schatting 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes op straat of in de vuilnisbak. Volgens onderzoeksbureau CE Delft kan met een statiegeldsysteem een reductie van 70 tot 90 procent van de weggegooide blikjes en flesjes worden bereikt.

Inzamelen kost 100 miljoen euro

De kosten van de inzameling variëren van enkele tientallen miljoenen euro's tot 100 miljoen euro. Zo zullen supermarkten extra moeten investeren in inname-apparaten. Op basis van zes Europese landen waar al een inzamelsysteem bestaat, is ingeschat dat het aantal apparaten met 66 tot 200 procent moet toenemen, aldus CE. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!