Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème

13-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
54135 keer bekeken
  •  

Van verbranden kan je huidkanker krijgen. Dat weet je vast al. Maar wist je ook dat er elk jaar 70.000 nieuwe mensen huidkanker krijgen? Dat betekent dat één op de vijf mensen huidkanker krijgt. Dat komt vooral omdat men vroeger veel minder wist over de gevolgen van uv-straling, en dus smeerden we ons minder (goed) in. 

Hoe smeer je je dan goed in? Eigenlijk zijn er vijf dingen om op te letten. De factor van de zonnebrandcrème is heel belangrijk. Deze vertelt je hoe goed die beschermt. Een factor 30 betekent letterlijk dat je met die bescherming dertig keer langer in de zon kan dan als je je niet in zou smeren.

Vervolgens is het belangrijk om je elke twee uur, en na het zwemmen of afdrogen, opnieuw in te smeren. Reken je dus niet rijk wanneer er ‘water resistent’ of ‘all day’ op staat, want een crème beschermt je nooit de hele dag.

Ten derde is insmeren niet alleen nodig bij warm weer of als je op het strand bent, maar altijd wanneer de zon sterk genoeg is.

Let op de UV-index

Hoe het is gesteld met de zonkracht kan je heel makkelijk zien in de meeste weer apps op je telefoon of op weersvoorspelling websites. Kijk hiervoor naar de UV-index. Vanaf een index van 3 is het verstandig om je in te smeren, en wanneer de zon op z’n hoogst staat kan de UV-index in juni zelfs 8 of 9 worden. Verder is het belangrijk om elk jaar een nieuwe zonnebrand te kopen (deze verliest zijn werking namelijk) en om er één te kiezen met zowel UVA- als UVB-bescherming. UVB zit er altijd in, die beschermt je tegen de verbranding (ezelsbruggetje: uvB voor Burn), en UVA niet altijd, maar ook hier kan je op den duur huidkanker van krijgen. Daarnaast krijg je ook sneller een verouderde, rimpelige huid van (uvA voor Aging).

Het goede nieuws is dat zonnebrandcrème helemaal niet duur hoeft te zijn. Op uitzonderingen na (zie de zonnebrandtest van de Consumentenbond) zegt de prijs van zonnebrandcrème niets over hoe goed die je beschermt. Zorg dus vooral dat die lekker smeert zodat je zo vaak en zo dik mogelijk smeert!

Houdbaarheid

Na opening is zonnebrandcrème niet oneindig te gebruiken, omdat de beschermingsfactor (SPF) achteruitgaat. Kijk daarom op de verpakking. Daarop staat een icoontje van een open potje met de letter M met een getal. Lees je 12M? Dan is het zonnebrandmiddel na opening 12 maanden houdbaar. Iets langer smeren kan daarna nog wel, maar dan is de beschermingsfactor wel lager dan op de verpakking staat.

Duurzaamheid

Tot slot is natuurlijk ook de duurzaamheid van de zonnebrandcrèmes van belang. In zonnebrandcrème zit microscopisch kleine plasticdeeltjes. Deze microplastics zijn toegevoegd om bijvoorbeeld de zonnebrandcrème waterproof te maken. Als je je dan bedenkt dat er jaarlijks zo’n veertienduizend ton zonnebrandcrème in de oceaan terecht komt, dan is dat natuurlijk bijzonder slecht nieuws.

Hoe kom je er nou achter of er microplastic in je crème of spray zit? De Plastic Soup Foundation heeft hier een handige oplossing voor: namelijk de Beat the Microbead app. Met deze app kun je de ingrediënten op verpakkingen scannen om te zien of jouw product microplastics bevat. Hartstikke handig dus!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!