Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Alles over brood
18-02-2005
•
leestijd 3 minuten
•
508 keer bekeken
•
Is witbrood ongezond? En is het donkerste brood in de supermarkt het állergezondste brood dat er bestaat?
In de studio vertelden Karel Wiltink, (industriële bakker), Klaes Hoekstra (ambachtelijke bakker) en Renee Boogerd (Voorlichtingsbureau Brood), over de verschillen tussen wit, bruin en volkoren en over heel donker brood.
Verschil tussen wit, bruin en volkoren
Je kunt een driedeling maken van brood: wit, bruin en volkoren. Wit brood wordt gemaakt van "bloem". Hierbij is alleen het binnenste van de tarwekorrel gebruikt, de kiemen en zaden zijn volledig uitgezeefd. Bloem is wit van kleur. Voor bruin brood wordt "meel" gebruikt waarbij de zemelen en kiemen (buitenkant korrel) gedeeltelijk zijn uitgezeefd. De kleur van "meel" is daardoor heel lichtbruin. Volkorenbrood wordt gemaakt van "volkorenmeel", de gehele tarwekorrel is vermalen en het brood bevat vaak halve en hele tarwekorrels. De kleur van "volkorenmeel" is daardoor lichtbruin.
Is wit ongezond?
Nee, maar het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel bevindt zich in de buitenste laag van de korrel, de zemel en deze zemelen worden er bij witbrood uitgezeefd. Wel bevat witbrood ook alle vitamines (vitamine B1,B6) mineralen (zoals ijzer) en voedingsvezel, maar in bruin- en volkorenbrood zit iets meer.
Blue Band heeft een brood ontwikkeld dat wit van kleur is, maar, volgens de fabrikant, de eigenschappen heeft van bruin brood! Hoe kan dat nou?
Dit doet Blue Band door de toevoeging van doorzichtige vezels die uit andersoortige ingrediënten zijn gehaald dan graan, dus er zitten wél vezels in, maar je ziet ze niet.
Waarom zijn sommige broden zo donker?
Dat komt door de toevoeging van moutmeel, dat wordt gemaakt van gekiemde en gemalen gerste/tarwekorrels die vervolgens worden geroosterd, daardoor worden ze erg donker en wat zoeter.
Waarom voegt men het toe en wat doet dat meel?
Het geeft een bruine kleur aan het brood en het kán zo zijn dat het brood ietsje zoeter maakt maar dan moet je er wel heel veel van gebruiken.
Wordt het daar ook gezonder van?
Nee, het is echt een natuurlijke kleurstof, het kan wat zoeter worden, maar dan moet je er al best veel van toevoegen.
Hoe weet ik zeker dat ik volkorenbrood koop en niet witbrood dat gemaakt is met moutmeel daarin, want dan is het toch ook bruin?
Het kan staan op het etiket dat op het brood staat, dat is vaak zo in de supermarkten, je kunt het ook vragen aan de bakker waar je je brood koopt van welke soort meel het brood gemaakt is.
Wat moet ik nou als ik voor een schap sta met zóveel soorten brood?
Let vooral op het etiket, u weet dan wat voor soort brood u koopt en wat er allemaal in zit. Als de nieuwe wet op de etikettering van brood definitief wordt (per 1-4 voor de ambachtelijke bakker) kunt u ook bij de warme bakker in één oogopslag zien wat er allemaal in het brood zit. In de supermarkt zijn de meeste broden al ge
ë
tiketteerd maar deze informatie zal nog uitgebreider worden.
We hebben alle etiketten bekeken van de broden die we hebben gekocht in de supermarkt en warenhuis, en de volgende dingen vielen ons het meeste op:
E482 Zorgt ervoor dat water en vet in het brood goed met elkaar kunnen mengen, zodat je een goed samenhangend geheel krijgt
E471 Is een soort vet waardoor het brood wat smeuïger wordt
E300 Ascorbinezuur, zorgt ervoor dat het brood niet te donker wordt, frisse kleur houdt
E920 Is Aminozuur, onderdeel van eiwit, in brood, eiwit is nodig omdat het binding geeft
Dextrose ook wel glucose genoemd, om het zoeter te maken.