Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Alles op een rij: wat zijn de regels bij schenkingen?

26-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
195x90_geld2_06.jpg
Geld schenken aan een goed doel of aan naasten, het kan allebei. Toch moet je bij het geven en ontvangen van een gift rekening houden met een aantal regels en moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De meeste van deze regels hebben betrekking tot belastingheffingen. Sinds oktober 2013 is er een tijdelijke regeling van kracht dat het aantrekkelijker maakt om in 2014 een schenking te doen. Tenminste, als dit geld bedoeld is voor het financieren of verbouwen van een eigen woning  of de aflossing van een eigenwoningschuld.
Wat is schenken?
Een schenking bestaat uit geld of goederen dat aan iemand anders wordt overgedragen. Dit wordt ook wel een gift genoemd. Dit betekent dus dat degene die een schenking doet er in vermogen op achteruit gaat en de persoon of instantie die de gift ontvangt hierdoor kapitaalkrachtiger wordt. Als je een schenking krijgt, is de kans groot dat je belasting moet betalen over dit bedrag. Dit is het geval wanneer de schenking hoger is dan de vrijstelling.
Belangrijke overwegingen
Het is belangrijk om na te gaan of je vrij over je eigen geld beschikt. Wanneer je geld op je spaar- en/of beleggingsrekening hebt staan is het slim om na te gaan of je dit geld boetevrij kunt gebruiken. Ook is het kapitaal van eventuele overwaarde in je huis niet gelijk bruikbaar. Het geld komt pas beschikbaar wanneer je huis daadwerkelijk verkocht is. Daarnaast is het van belang om na te gaan hoeveel geld je zelf nodig hebt voor je eigen levensonderhoud, zo ook in de toekomst. Aangezien het moeilijk te voorspellen is hoe de toekomst eruit komt te zien, kun je een schenking terug laten vorderen. Dit moet dan wel worden vastgelegd in een notariële akte. Mocht je een schenking geven aan één van je kinderen of kleinkinderen , dan is het denkbaar om deze gift te verrekenen met de erfenis. Op deze manier voorkom je mogelijke problemen binnen de familie. Hierbij is het wel van belang dit ook in een notariële akte vast te laten leggen.
Nieuwe tijdelijke regeling
Tot eind 2014 is het mogelijk om een vrijstelling te krijgen voor schenkingen tot een bedrag van een ton. Dit kan echter alleen als de gift wordt gebruikt voor de financiering of verbouwing van de eigen woning. Deze schenking kan zowel aan familieleden als aan derden worden gegeven en leeftijdsgrenzen tellen hier niet. De voorwaarde voor deze vrijstelling luidt dat het geld uiterlijk op 31 december in het tweede jaar ná de schenking besteed moet zijn. Mocht er sprake zijn van een verbouwing van de woning, dan moet de ontvanger er uiterlijk op deze datum woonachtig zijn.
Bekijk  hier de tarieven en vrijstellingen voor erf- en schenkbelastingen.
Nora van Oostrom is van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en reageert in de studio.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!