Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Allergisch? Laat je steken door een wesp

12-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wesp_03.jpg
Weten dat je allergisch bent voor wespensteken en je toch vrijwillig laten steken. Mensen die daartoe bereid zijn mogen zich melden bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Gif
Dat ziekenhuis zoekt mensen voor een onderzoek, dat ertoe moet leiden dat kan worden voorspeld of iemand allergisch is voor het gif van het insect, zei allergoloog Hanneke Oude Elberink van het Groningse ziekenhuis dinsdag.
Allergische reacties
Door het onderzoek kunnen mogelijk ook andere allergische reacties worden voorspeld, zoals hooikoorts en andere insectenbeten.
Wespensteken
Bijna een kwart van de mensen reageert allergisch op een wespensteek, al hoeft dat niet altijd ernstig te zijn. ,,Dan is de zwelling alleen wat groter.'' Maar drie op de honderd mensen reageren zo heftig dat ze in coma kunnen raken of zelfs komen te overlijden. Jaarlijks sterven in Nederland minstens vijf tot tien mensen als gevolg van een wespensteek.
Dapper
Er hebben zich al vrijwilligers bij Oude Elberink gemeld. ,,Dat vind ik heel dapper.'' Vaak gaat het om mensen die ooit een keer zijn gestoken en allergisch reageerden, en nu willen weten of dat nog steeds zo is. ,,Ze zijn bang, lopen altijd met antigif rond. Maar misschien is die angst helemaal niet nodig. Want niet iedereen reageert bij een volgende wespensteek weer allergisch.''
Veilige plek
Gevaarlijk is het onderzoek niet, zegt ze. ,,Het ziekenhuis is de meest veilige plek om gestoken te worden. Als er sprake is van een heftige reactie, hebben we alles bij de hand.'' Niettemin mogen mensen die ooit in shock zijn geraakt door een steek niet meedoen. ,,Voor hen zijn de risico's te groot.'' ANP

Meer over:

allergie, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!