Gelnagellak is nagellak die je uithardt onder een UV-lamp. Het is reuze populair, maar aan deze mooie nagels zit een schaduwkant. Een jaar geleden onthulden wij de gevaren van een acrylaatallergie door deze nagellak. Maar door alle negatieve aandacht zijn producten van nagellak nu varianten aan het ontwikkelen die naar eigen zeggen “veiliger” zouden zijn. Maar is dit wel zo?
Meer dan een jaar geleden waarschuwden medisch specialisten in Kassa voor de mogelijke risico’s van gelnagellak. Zij zagen steeds meer patiënten met een acrylaatallergie door gelnagellak. Mensen krijgen dan allergische reacties, die zich onder anderen uitten in pijnlijke nagels en vingertoppen, jeuk, eczeem en loslating van de nagel.
Die allergie wordt veroorzaakt door zogeheten acrylaten. Er zijn een heleboel soorten acrylaten, maar de meest berucht zijn HEMA en Di-HEMA (niet te verwarren met de gelijknamige winkelketen). Die zijn nodig om de nagellak onder een uv-lamp te laten uitharden. Als het nog niet is uitgehard kunnen die kleine acrylaatdeeltjes makkelijk je huid binnendringen. Je immuunsysteem kan ze dan onterecht als vijand gaan zien en daarop reageren. Dan ontwikkel je een allergie.
En zo’n allergie kan grote gevolgen hebben. Want die acrylaten zitten in veel medische hulpmiddelen. Zoals botcementen of lijm voor het vastzetten van kunstheupen, kunstknieën of verbrijzelde botten. Ook zit het in tandvullingen, kronen, kunstgebitten, insulinemeters, hoortoestellen, contactlenzen en ga zo maar door.
En ook in het dagelijks leven kan een acrylaatallergie lastig zijn. Kassa ontving berichten van mensen met een acrylaatallergie die last krijgen van verschillende soorten cosmetica, shampoo, zonnebrand, maandverband en tampons, brillenpoten en zelfs kledingstukken waar synthetische stoffen met acryl in zitten.
Door alle horrorverhalen hebben die bekendste acrylaten HEMA en Di-HEMA een slechte naam gekregen. Maar verkopers van gelnagellak hebben nu iets nieuws ontwikkeld: HEMA-vrije gelnagellak. Met mooie beloftes, ze zouden namelijk veiligere acrylaten gebruiken waardoor er geen of minder kans op een allergie zou zijn.
Maar met die beloftes zijn medisch specialisten het niet eens. Dermatoloog-allergoloog Thomas Rustemeyer van het Amsterdam UMC stelt in de uitzending van Kassa dat ze namelijk nog steeds een toename te zien van het aantal mensen met een acrylaatallergie: “We zagen tot kortgeleden met name HEMA [als acrylaat]. Dat wijst erop dat de industrie nu andere stoffen gebruikt. En we zien nu al mensen verschijnen die ook hiervoor allergisch zijn geworden.”
Er worden nu andere acrylaten in HEMA-vrije gelnagellak gebruikt. Maar hier kun je volgens onder anderen dermatoloog Thomas Rustemeyer ook een allergie voor krijgen.
Kassa neemt 20 potjes HEMA-vrije gelnagellak en BIAB, dat is een nagelverstevigende gellak, onder de loep. En wat blijkt: in bijna alle potjes zitten acrylaten waar je deze allergie voor kunt krijgen. En dat zijn volgens Rustemeyer juist de acrylaten die in de medische wereld veel gebruikt worden. Bijvoorbeeld isobornyl methacrylaat. “Dat kenden wij alleen uit producten die bij mensen die aan diabetes lijden gebruikt worden. En als je aan diabetes lijdt dan heb je weinig keuze, dan heb je ben je afhankelijk van die insuline. Maar als je door je nagels allergisch geworden voor de lijm die je nodig hebt om deze apparaten op je lijf te plakken… dat is dan echt bitter en gemeen”, aldus de dermatoloog.
Fabrikanten van gelnagellak benadrukken vaak dat consumenten de gebruiksaanwijzingen goed moeten opvolgen. Als je de lak niet in aanraking laat komen met je huid en je de juiste lamp gebruikt, waardoor de lak goed uithardt, dan zou de kans op een allergie bijna nihil zijn. Maar volgens chemicus-dermatoloog Folkert Blok kun je dit niet zo stellen. Blok: “Als het uitgehard is komen er nog steeds acrylaten uit. Wetenschappelijke metingen geven aan dat 0,1 tot 0,5 procent uitdampt na 72 uur van het zetten van de nagel.” In die tijd kunnen er acrylaten vrijkomen die zo’n allergische reactie veroorzaken.
Volgens de dermatoloog krijgen mensen niet alleen bij de nagels klachten, maar juist ook bij hun ogen of in hun nek. Dat zijn namelijk plekken die ze veel met hun handen aanraken. Daarnaast ziet Blok zelfs situaties waarbij kinderen een allergie krijgen door de gelnagellak van hun moeder.
Naast HEMA-vrije gelnagellak worden er ook talloze andere nagelproducten ontwikkeld die zeggen veiliger te zijn. Een daarvan zijn nagelstickers, ook wel nail wraps genoemd. Dit is gelnagellak die half is uitgehard, waardoor je het als sticker op de nagel kunt plakken. Onder een UV-lamp hard je ze vervolgens volledig uit.
Thomas Rustemeyer onderzoekt de stickers voor Kassa. Helaas is ook dit product volgens de dermatoloog niet 100 procent risicovrij. Aan de onderkant, die plakkerig is, zitten namelijk ook die acrylaten waar je een allergie voor kunt krijgen. Terwijl je die onderkant wel aanraakt als je de sticker van het vel afhaalt en op je nagel plakt. “Die moet je niet aanraken. Die mag niet tegen je huid komen. En als je nu wilt dat die plakker heel erg mooi tegen de nagelriem aankomt, is dat een best ingewikkelde oefening”, aldus Rustemeyer.
We hebben om reactie gevraagd bij drie leveranciers van HEMA-vrije gelnagellak, twee leveranciers van nagelstickers, en de Nederlandse Cosmetica Vereniging, de brancheorganisatie van fabrikanten, importeurs en merkhouders van cosmetica. Hun reacties lees je hieronder:
Thema's:
ik denk dat de toename vooral te maken heeft met dat door tiktok trends die vooral tijdens de Covid lockdown zijn ontstaan, heel veel mensen zelf aan de slag zijn gegaan met hun nagels.
Mensen proberen thuis BIAB en Poly Gel nagels om zo geld te besparen aangezien ze het verschil tijdens de lock down hebben gemerkt toen ze niet meer naar de salon konden. Daarbij zijn de prijzen zo extreem hoog geworden dat veel mensen het gewoon niet meer kunnen betalen. Er komen steeds meer DIY-sets op de markt om hier op in te spelen en er staan gewoon niet duidelijk genoeg instructies op om het ontwikkelen van allergieën te voorkomen. Er zijn ook maar weinig influencers die hun kijkers hier correct over informeren.
Ik denk dat het voornamelijk een kwestie van transparantie en zorgvuldige instructie is. Als dit word aangepast hebben we een kans om deze cijfers naar beneden te halen. Gezien de allergieën voornamelijk ontstaan door verkeerd gebruik. Er staan wel tijden bij instructies waarom deze worden aangehouden maar er wordt niet nadrukkelijk gezegd waarom deze zo strak nageleefd moeten worden. Daarbij kopen mensen vaak hun lampen elders terwijl er wel degelijk verschillen in sterkte en soort kunnen zitten. Een LED lamo en uv lamp, lijken hetzelfde, maar dat zijn ze niet. Ook hier word niet duidelijk genoeg voor gewaarschuwd. Maar een groot probleem is ook gewoon dat mensen "lak" hebben aan instructies, zoals het product niet aan te brengen in de buurt van een wond.
dan is het voor bedrijven die al heel veel jaren hun best doen om kwaliteits producten te leveren en hun formules zo veilig mogelijk te maken, dweilen met de kraan open. Ik zie ook genoeg merken die wel duidelijk aangeven hoe het gebruikt moet worden alleen als mensen deze niet serieus na volgen, dan is dat echt hun eigen keuze.
Daarbij geldt voor alles wat betreft cosmetica etc, als er een opleiding en behaalde certificaat/diploma nodig is, om dit als betaalde service aan te kunnen bieden, dan betekend dit dat er dus echt wel risicos aan verbonden zijn. Waar duidelijk kennis en eventuele training voor nodig is, om deze te kunnen herkennen en voorkomen. Als je dit in acht houd, moet je jezelf eigenlijk wel echt dwingen om goed onderzoek te doen alvorens zelf aan de slag te gaan. Deze kennis is vandaag de dag, makkelijker dan ooit te verkrijgen zonder er ook maar iets voor te betalen. Dus maak hier dan ook echt gebruik van als je dus zoiets gaat doen bij jezelf.
Goedenavond
IIk heb deze set gekocht van born pretty
Binnen een paar minuten begonnen mijn nagels te kleuren en mijn vingers begonnen pijn te doen
IIk de gellak eraf gehaald mijn bloedvaten waren dicht gegaan en mijn vingers begonnen af te sterven mijn huid werd zwarten mijn nagels begonnen los te laten van het nagelbed
IIk werd door de huisarts doorgestuurd naar het ziekenhuis daar werd ik doorgestuurd naar het amc met de ambulance gelijk naar het amc daar kreeg ik middelen om mij bloedvaten open te maken en mijn vingers nog te redden
IIk werd goed ziek van de bloedverwijderde middelen
Het heeft heel lang geduurd voor je eindelijk wat zag
Mijn nagels waren er allemaal af
ZZe zeiden dat ik een rokersziekte had en ik niet meer in de buurt mocht komen bij mensen die rookte en zelf moest ik radicaal stoppen
Vond het vreemd dat het daardoor kwam
Maar mijn vingers waren gered
Paar maanden later probeerde ik het weer met deze gellak en gelijk begonnen ze weer in te doen ik wist zeker dat het door de gellak kwam
IIk zag jullie uitzending en het klopte en dacht zie je ik ben niet gek en het is dus geen rokersziekte
Voor mij geen gellak meer nooit meer
Groetjes Carla
ik heb ook de uitzending gezien en ben daarna een lange speurtocht op internet begonnen naar nagellak en nagelgel zonder methacrylaat, maar kan het niet vinden. Zelfs alle “bio” producten en hypo-allergene producten bevatten wel een vorm van methacrylaat. Dus wat is het alternatief?
Beste redactie,
Ik wil graag reageren op jullie artikel en uitzending over de gevaren van gelnagellak en de risico’s van acrylaten. Helaas heb ik zelf ondervonden hoe groot de impact van deze allergie kan zijn.
In 2021 kreeg ik na gebruik van gellak van Pink Gellac ernstige klachten. Mijn vingertoppen zwollen op, waren ontzettend pijnlijk, en ik voelde me dagenlang ziek. Na het verwijderen van de gelnagellak werd het alleen maar erger, en uiteindelijk moest ik naar het ziekenhuis. Daar werd via allergietesten vastgesteld dat ik een acrylatenallergie heb ontwikkeld. De gevolgen zijn groot: ik kan geen nagellak of andere cosmetische producten met acrylaten er in gebruiken en moet zelfs kleding met acryl vermijden. Het feit dat zelfs zogenaamde “HEMA-vrije” producten nog steeds acrylaten bevatten, vind ik zorgwekkend. De beloftes van “veiligere” alternatieven wekken valse hoop bij consumenten, terwijl specialisten blijven waarschuwen dat ook deze nieuwe varianten risico’s met zich meebrengen. Ik steun jullie inspanningen om meer bewustwording te creëren rond dit probleem en hoop dat jullie aandacht blijven vragen voor de risico’s van acrylaten, zodat meer mensen goed geïnformeerd keuzes kunnen maken. Ik heb foto's en videa's van mijn handen tijdens een allergische reactie. Met vriendelijke groet, Monique Oosterveld
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!
welke stoffen, acrylaten zijn allemaal schadelijk? Hoe zou ik dat dan zelf kunnen controleren? Dit merk zegt dat ze met copolymeren werken, dit zijn grotere molueculen die niet zo makkelijk de huid indringen. https://www.manucurist.com/nl/blogs/journal/green-flash-qua-t-il-de-plus-que-les-autres
Maar ja. Is dat dan zo? Waar kan ik dat controleren en dus een lijstje vinden van al die acrylaten die schadelijk zijn? Los van de ‘eu-lijst’ want die lijkt dan ook niet ok.