Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Waarom alleenstaande starters meer moeten bijleggen voor een huis

21-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1527 keer bekeken
  •  
huis kopen
Ben je een alleenstaande starter met een modaal inkomen (36.000 euro) en wil je een huis van ongeveer 60 m2 kopen? Dan moet je een fors bedrag uit eigen zak betalen: gemiddeld zo'n 29.500 euro.
Niet alleen singles moeten steeds meer ophoesten, ook samenwonenden zien de aanschafdrempel steeds hoger worden. Maar voor alleenstaande starters, die het bedrag in de afgelopen twee jaar met 7.000 euro zagen stijgen, is het nog een tikkeltje lastiger.
Dat heeft voor een groot deel met de overdrachtsbelasting te maken. Een deel van de starters en doorstromers hoeft die vanaf dit jaar niet te betalen. Alleenstaanden en starters boven de 35 maken echter geen aanspraak op die regeling. Het zorgt ervoor dat ze gemiddeld zo'n 3.600 euro extra eigen geld moeten meenemen, schrijft Independer.

Waarom 'eigen' geld?

De overdrachtsbelasting valt onder de zogenoemde 'kosten koper' (k.k.). Dat zijn alle kosten die gemoeid zijn met de aankoop en niets met het huis zelf te maken hebben. Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om die kosten met je hypotheek te betalen. Huizenkopers moeten er dus direct voor op kunnen draaien.
Daar blijft het vaak niet bij. Als een koper het niet voor elkaar krijgt om de volledige waarde van een woning te lenen, kan ervoor gekozen worden het overige bedrag zelf te betalen. De gemiddelde starter komt daardoor op een bedrag van 25.900 euro uit. De meeste huizenkopers zitten daar trouwens wel onder. In 2020 betaalde 66% van de starters minder dan 20.000 aan eigen geld.
Voor dat bedrag maak je volgens Independer in 190 gemeenten kans op een huis van 60 m2. Wil je voor dat bedrag iets groter wonen? Dan slinkt het aantal keuzes rap. Voor een woning van 80m2 kun je in 65 gemeenten aankloppen.

Forse toename

Het bedrag dat starters klaar moeten hebben liggen groeit elk jaar: in 2020 met ongeveer 18 procent. Ook doorstromers zagen die eigen bijdrage toenemen (14 procent). Voor hen is dat vaak niet zo'n probleem, omdat ze door prijsstijgingen een flinke overwaarde kunnen meenemen.
Volgens HDN heeft het allemaal te maken met de krapte op de kopersmarkt. Er zijn meer woningzoekenden dan er huizen zijn. Daardoor zijn kopers bereid om diep in de buidel te tasten.
Bronnen: Independer, HDN
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!