Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Alleenstaande 'Jan Modaal' bijna kansloos op huizenmarkt

18-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1570 keer bekeken
  •  
koopwoning huis 1127 bezichtigen makelaar hypotheek nieuwbouw

Slechts 1 procent van het aanbod van koophuizen in Nederland is bereikbaar voor een alleenstaande met een modaal (38.000 euro per jaar) inkomen. Dit komt vooral omdat een alleenstaande huizenkoper minder kan lenen vanwege de gestegen hypotheekrente, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

"Het aanbod van betaalbare woningen voor de alleenstaande 'Jan Modaal' is met 70 procent gedaald in één jaar tijd", stelt De Hypotheker.

Tweeverdieners met een modaal inkomen lopen ook tegen de grenzen van het woningaanbod aan. Slechts 20 procent van de te koop staande woningen zijn voor hen financieel bereikbaar.

Hogere hypotheekrente dempt leencapaciteit

De onderzoekers brachten per regio in kaart hoeveel woningen bereikbaar zijn voor singles en tweeverdieners met een modaal inkomen. Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) bedraagt zo'n inkomen 38.000 euro. Met dit salaris kun je als single, bij de huidige marktrente van 3,6 procent, een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro. "Dit is veel minder dan vorig jaar, toen alleenstaanden met een modaal inkomen nog 188.000 euro konden lenen", aldus de hypotheekverstrekker.

Tweeverdieners met zo'n inkomen kunnen nu ongeveer 304.000 euro lenen. Dat is ongeveer 40.000 minder dan vorig jaar.

Verschillen in woningaanbod tussen provincies

Voor modale eenverdieners is het beschikbare aanbod in Flevoland (0,1 procent), Noord-Brabant (0,1 procent) en Utrecht (0,2 procent) het nijpendst. "Hier krijgen singles nauwelijks nog een voet tussen de deur door de sterk gestegen woningprijzen en het schaarse aanbod." In Limburg (6 procent), Groningen (5 procent) en Zeeland (4 procent) maken zij de meeste kans.

Voor modale eenverdieners die in de grote stad willen wonen, is de kans op een betaalbare woning bijna nihil. In Amsterdam en Den Haag is helemaal geen aanbod meer beschikbaar en in Eindhoven en Utrecht is een zeer bescheiden percentage aan woningen beschikbaar (0,2 procent). Rotterdam scoort van alle grote steden het hoogst, maar ook hier is bijna geen woning meer te krijgen (0,5 procent). ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

t.de.jager
t.de.jager21 aug. 2022 - 11:39

Beleggers en asielstop.

anduril
anduril19 aug. 2022 - 13:27

Deze reactie is verwijderd

anduril
anduril19 aug. 2022 - 8:42

Eén van de oorzaken is dat beleggers huizen kopen om winst te maken. Een huis is om te bewonen en niet om oneigenlijk profijt te behalen. Zelfbewoning zou een voorwaarde moeten zijn voor een aankoop.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!