Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Alleen lege telefoon en laptop mee naar China, Rusland en Iran'

09-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
497 keer bekeken
  •  
laptop telefoon 930 520
Nederlanders die naar China, Rusland of Iran reizen, krijgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken het advies om alleen lege computers en telefoons mee te nemen, schrijft de Volkskrant. Apparaten met gevoelige gegevens zouden op afstand kunnen worden 'leeggetrokken'. De waarschuwing zou mogelijk ook voor Turkije gelden. 

Nieuwe telefoons

Premier Rutte en een aantal andere leden van het kabinet reizen deze week naar China, met in hun kielzog een grote handelsmissie. Ambtenaren die met de bewindslieden meegaan hebben allemaal nieuwe en extra beveiligde telefoons gekregen. Een ambtenaar die anoniem wil blijven, zegt in de krant dat echt belangrijke stukken alleen uitgeprint in de koffer gaan.

Alle computers en telefoons

De leden van de handelsmissie zou per brief te verstaan zijn gegeven dat de Chinese overheid alle computers en telefoons constant zal monitoren. Om te voorkomen dat ze gevoelige informatie prijsgeven, kunnen bedrijven en kennisinstellingen het beste een lege computer gebruiken waar niet eerder op is gewerkt en waarvan de harde schijf met encryptie is beveiligd. Ze worden ook gewaarschuwd om geen Chinese usb-sticks in hun computer te steken.

VPN-verbinding

Het advies is om Nederlandse mobieltjes in China niet aan te zetten, maar een Chinese pre-paid telefoon te kopen en die voor de terugreis te vernietigen. Wie toch graag met zijn eigen telefoon of pc wil whatsappen in China moet in Nederland alvast een VPN-verbinding installeren om te zorgen dat dit veilig kan.
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!