Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Alleen allochtonen en ouderen blijven geloven

13-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
islam_05.jpg
Steeds minder Nederlanders zijn godsdienstig. De helft noemt zich nog religieus, de andere helft gelooft niet meer of heeft nooit geloofd. Alleen onder niet-westerse allochtonen en ouderen speelt het geloof een grote rol.
Geloofsovertuigingen
Dat blijkt uit een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag naar buiten heeft gebracht. Bijna een kwart van de Nederlanders is katholiek, een op de zes is protestants. Bijna 5 procent van de Nederlanders is moslim. De overige 5,7 procent zijn joods, hindoeïstisch, boeddhistisch of iets anders.
Cijfers
Van de 75-plussers is driekwart gelovig. Twee op de drie mensen tussen 65 en 75 jaar geloven. Van de jonge volwassenen is dat slechts 40 procent.
Vier of de vijf niet-westerse allochtonen in Nederland geloven. Bij autochtonen en westerse allochtonen is dat minder dan de helft, aldus de onderzoekers.
Diensten
Een op de zes mensen gaat minstens een keer in de maand naar een dienst in een kerk, moskee, synagoge of tempel. Gereformeerden zijn de trouwste kerkgangers. Meer dan de helft van hen gaat minstens één keer in de week naar een dienst. Ongeveer een kwart van de moslims gaat elke week naar de moskee. Nederlands-hervormden, katholieken, boeddhisten en hindoes gaan zelden of nooit.
Aan het onderzoek hebben tussen 2010 en 2014 ongeveer 460.000 volwassen Nederlanders meegedaan. ANP

Meer over:

diginieuws, geloof
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!