Kassa

Alle leerlingen groep 8 gaan eindtoets maken

22-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
scholieren_04.jpg
Voortaan moeten alle leerlingen van groep 8 van de basisschool in april of mei een eindtoets gaan maken. De uitkomst van die toets, vergelijkbaar met de Cito-toets die nu in februari wordt afgenomen, moet het schooladvies van de leraar gaan bevestigen. Voor dat plan van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) bleek donderdagavond in de Tweede Kamer een ruime meerderheid te zijn.
Steun oppositiepartijen
De steun van oppositiepartijen CDA en D66 werd binnengesleept tijdens de dinerpauze van het debat. Dat was nodig omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, waardoor het wetsvoorstel van Dekker daar zou kunnen stranden.
Late afname toets
D66 kreeg het voor elkaar dat de Cito-toets zo laat mogelijk in het jaar wordt afgenomen. Dekker had april voorgesteld, maar nu kan het zelfs mei worden. ,,Daardoor wordt het schooladvies echt leidend'', aldus Kamerlid Paul van Meenen. Ook werd afgesproken dat een leraar het schooladvies moet heroverwegen als de uitslag van de toets hoger is. Daarmee is een voorstel van de PvdA om het hoogste advies te laten gelden van tafel.
Adaptieve toets
Wel bleef het plan van de coalitie overeind om een zogeheten adaptieve toets te gaan maken. Dat is een toets die digitaal wordt afgenomen en zich automatisch aanpast aan het niveau van de leerling. Die toets moet er over 3 jaar zijn. In de tussentijd mogen scholen een makkelijke Cito-toets blijven aanbieden aan leerlingen die waarschijnlijk naar het vmbo gaan. Dekker gaat ook middelbare scholen verbieden om leerlingen te selecteren op basis van hun Cito-score.
'Nauwelijks verbetering'
De oppositiepartijen die niet meededen aan het akkoord, waren kritisch. ,,Dit is een verbetering, maar het zijn wel spiegeltjes en kraaltjes'', zei Jesse Klaver van GroenLinks. Carola Schouten van de ChristenUnie sprak van ,,de Dekker-deal'', omdat de staatssecretaris de kern van zijn voorstel overeind heeft weten te houden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!