Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Alexandrium blijft open op zondag

19-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
winkeltassen_shoppen__03.jpeg
Winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam mag voorlopig elke zondag openblijven. De rechtbank vindt het belang van de winkeliers in het gebied die het winkelcentrum open willen hebben, zwaarder wegen dan dat van ondernemers die hun deuren juist gesloten willen houden.
De rechter stelde vrijdag dat ongeveer tweehonderd winkeliers elke zondag hun deuren willen openen. Ze staan tegenover twaalf eisers, die hun winkel juist dicht willen houden. De gedaagde winkeliers hebben aanzienlijke investeringen gedaan voor de zondagopening, aldus de rechtbank. De rechter is het met de eisers eens dat Alexandrium geen toeristisch gebied is en dat de gemeente daarmee fout zit. Winkels in toeristische gebieden mogen elke zondag hun deuren openen in plaats van de gebruikelijke twaalf zondagen per jaar. Ook liet de rechtbank weten dat de gemeente waarschijnlijk aansprakelijk is voor geleden schade. Sommige van de winkeliers zijn tegen vanwege hun geloofsovertuiging en anderen vinden zes dagen werken voldoende. Het staat de ondernemers vrij om dicht te blijven, maar volgens hen lopen ze zo omzet mis. Alexandrium telt 136 winkels. Sommige winkeliers die door advocaat Thomas Van Vugt worden vertegenwoordigd, hebben meerdere winkels. De eisende winkeliers kregen volgens advocaat Thomas van Vugt gelijk. ,,Mijn cliënten zijn daarom erg teleurgesteld in de uitspraak. Ik ga ervan uit dat de gemeente Rotterdam de verordening vrijwillig intrekt. Anders gaan we in hoger beroep.'' Volgens CNV Dienstenbond, ook een van de eisers in het kort geding, moet het niet gekker worden. ,,Omdat andere ondernemers een mogelijk belang hebben, mogen de winkels open blijven op zondag. Oftewel, als er maar genoeg mensen door rood licht lopen, mag het blijkbaar'', aldus bestuurder Fedde Monsma. Verantwoordelijk wethouder Dominic Schrijer is blij met de uitspraak en ziet deze niet als een tik op de vingers. ,,Het was ons te doen om de economie, de consument en de werkgelegenheid. De rechter heeft geoordeeld dat de economische belangen te zwaar wegen om de boel nu terug te draaien.'' Schrijer erkent dat de onderbouwing voor een toeristisch gebied onvoldoende is. ,,Ik ben er voorstander van om de complete stad, in navolging van Den Haag en Amsterdam, aan te wijzen als toeristisch gebied.'' Juristen van de gemeenten bekijken overigens in hoeverre de gemeente nu aansprakelijk is voor de geleden omzetschade van de twaalf eisers.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!