Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Aldi woedend op SKK

12-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
4406717.jpg
Aldi, Lidl, Carrefour en Wal-Mart worden in een rapport van de Schone Kleren Kampagne (SKK) beschuldigd van het schenden van de universele verklaring van de rechten van de mens. De kleding die verkocht wordt, zou onder erbarmelijke omstandigheden zijn geproduceerd.
Volgens het rapport 'Cashing In' van de SKK verkopen Aldi, Lidl, Carrefour en Wal-Mart kleding, die onder zeer zlechte omstandigheden wordt geproduceerd. De SKK is een internationale actiegroepering, die zich richt op verbetering van de arbeidssituatie in de kleding- en sportschoenenindustrie.
Aldi Nederland directeur Pieter Vink is woedend over het rapport. Aldi erkent de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid en kan er voor kiezen de samenwerking met een leverancier te staken als mensen misbruikt worden, aldus Vink.
Volgens Vink zijn dergelijke beschuldigingen al eerder geuit. Sindsdien heeft de discounter zich aangesloten bij een verbond van internationale bedrijven (BSCI). Dit verbond is in het leven geroepen om misbruik van werknemers in de productieketen tegen te gaan. Een woordvoerder van SKK vindt het lidmaatschap bij dit verbond geen garantie. Uit het jaarrapport van BSCI blijkt dat veel bedrijven bij hercontroles niet aan de normen voldoen.
Lidl ontkent iedere vorm van kinderarbeid, mensenrecht- en werkrechtschending in de productie van goederen. Verder gaat het bedrijf niet inhoudelijk in op het rapport van de SKK.
Aldi kreeg vorige week na een Duits onderzoek ook al dergelijke beschuldigingen te horen. Bij de Chinese toeleveranciers van het Aldi-concern zouden werknemers uit China 91 uur per week werken. Verder zouden vrouwen geen moederschapsverlof krijgen en zouden werknemers geen onafhankelijke vakbond mogen oprichten.
SKK sprak in het onderzoek met 440 arbeiders. Merendeel van de respondenten waren vrouwelijk en kwamen uit Sri Lanka, India, Bangladesh en Thailand. Het onderzoek laat zien dat de rechten van deze werknemers van toeleveranciers vaak worden geschonden, aldus SKK.
Volgens het onderzoek zou van de tien onderzochte bedrijven in Bangladesh geen enkel bedrijf een werkweek van onder de 60 uur hebben. Verder zou er 48 euro per maand nodig zijn om in Bangladesh te kunnen rondkomen. Een Aldi-leverancier wordt 13,50 euro per maand betaald, aldus woordvoerder Marieke Eyskoot van SKK. Verder zegt Eyskoot dat gedwongen en onbetaald overwerk geen uitzondering is.
Bron: Distrifood.nl

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor