Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Alcoholslot komt niet meer terug

19 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
alcoholslot 930x520
Het alcoholslot in auto's is verleden tijd. Het programma zal niet meer worden opgelegd, staat in een brief die minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) donderdag aan de Tweede Kamer heeft geschreven.
Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. De auto start niet als de bestuurder te veel heeft gedronken.
Voorheen legde het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zo'n slot op aan drankrijders. Dit viel onder het bestuursrecht en de veroordeelde kon daarvoor op vrijwillige basis kiezen. Maar de Hoge Raad en de Raad van State staken daar vorig voorjaar een stokje voor.
Het kabinet heeft onderzocht of de rechter een alcoholslot kan opleggen, maar dat zal niet zo snel gebeuren is de verwachting. Volgens Van der Steur betekent het eind van het alcoholslot dat voortaan eerder een ontzegging van de rijbevoegdheid wordt opgelegd. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!