Kassa

'Alcohol doet ontwikkeling kind teniet'

21-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
alcohol_16.jpg
Vaak investeren ouders veel in de ontwikkeling van hun kinderen door ze naar goede scholen te sturen en ze achter de broek te zitten met school en cijfers, maar ze doen dat effect teniet door niet te letten op hun alcoholgebruik. Dat zegt Nico van der Lely, kinderarts en auteur van het boek Onze kinderen en alcohol, dat woensdag uitkomt.
'Drank funest voor jonge kinderen'
Drankgebruik op jonge leeftijd is funest voor de hersenen van kinderen, aldus Van der Lely maandag. In zijn boek richt hij zich op ouders. ,,Ik heb me jarenlang gericht op beleidsmakers om te proberen de minimumleeftijd voor alcohol omhoog te krijgen van 16 naar 18 jaar, maar dat is nog niet gelukt. Ouders vervullen ook een belangrijke rol in het alcoholgebruik van hun kinderen'', aldus Van der Lely.
'Ouders moeten duidelijke regels opleggen'
In zijn boek stelt hij dat door zelf te drinken, ouders het slechte voorbeeld geven. Ouders moeten hun kinderen duidelijke regels opleggen omtrent alcoholgebruik en hier consequent in zijn. Dus ook geen half glaasje met oud en nieuw: geen uitzonderingen.
'Onder toezicht drinken geen goed idee'
Ook het onder toezicht thuis leren drinken is geen goed idee, schrijft hij. ,,Kinderen die onder toezicht van hun ouders drinken, lopen een groter risico op latere alcoholgerelateerde problemen.'' Ouders moeten zo lang mogelijk uitstellen dat hun kinderen beginnen met drinken, aldus de kinderarts.
Leeftijd
,,De minimumleeftijd van 16 jaar voor alcoholgebruik stamt uit de Horecawet van 1881. Inmiddels weten we al veel meer over de negatieve effecten van alcohol'', stelt hij. ,,Die leeftijd moet omhoog, liefst naar 21 jaar, maar als dat niet haalbaar is, dan naar 18 jaar.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!