Kassa

'Albert Heijn verkoopt ergst geplofte plofkip'

  •  
22-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plofkip360210.jpg
De ergst geplofte plofkippen uit een stal worden speciaal geselecteerd voor goedkope kipaanbiedingen bij Albert Heijn. "Deze extra zware kipfilets, die worden verkocht onder het merk Euroshopper, worden verkregen door de zwaarste plofkippen in de slachterij apart te nemen van de andere kippen uit de stal", zo zegt Wakker Dier.
De extra grote kipfilets van Albert Heijn zijn meestal afkomstig van de zwaarste plofkippen uit een stal. Op slachtleeftijd (van zes weken) worden alle kippen uit een stal gevangen en tegelijk geslacht. De meeste kippen uit zo’n 'koppel', vallen binnen de door de retail gewenste strakke gewichtsgrenzen en komen zo bij alle supermarkten terecht. Een klein deel van de kippen is echter zwaarder of lichter en daardoor minder gewenst. Een supermarkt kan ze hierdoor goedkoper inkopen.
Euroshopper
Albert Heijn maakt hier gebruik van en verkoopt de grote kipfilets weer onder hun goedkope merk Euroshopper, zo is aan Wakker Dier bevestigd. Ook Jumbo verkocht de grote filets tot deze week maar heeft aan Wakker Dier aangegeven hiermee te stoppen. Bij andere supermarkten heeft Wakker Dier ze niet als speciale 'grote kipfilets' in het schap aangetroffen maar kunnen ze zijn verwerkt in bijvoorbeeld bakjes kipfiletstukjes. Een gangbare kipfilet is rond de 200 gram. De grote kipfilets bij Albert Heijn zijn echter gemiddeld 233 gram (700 gram voor 3 filets). Doordat Albert Heijn de grote filets in haar winkels verkoopt als goedkoop speciaal product, stimuleert zij de vraag naar de zware filets. Dat stimuleert boeren weer om plofkippen op een nog zwaarder gemiddeld gewicht vet te mesten. Plofkippen hebben door hun extreem hoge gewicht veel welzijnsproblemen.
Dierenwelzijn
Van alle soorten vee die voor vlees worden gehouden, scoort de gangbare vleeskip, de 'plofkip', het slechtst op dierenwelzijn. In zes weken tijd groeien plofkippen van 50 gram uit naar een gewicht van meer dan 2 kilo. De groei van de poten, het skelet en organen als hart en longen blijft achter bij de groei van de borstspier (de filet). Welzijnsproblemen en hoge sterfte zijn het gevolg. Plofkippen leven met ongeveer 15 tot 20 anderen op één vierkante meter in dichte stallen. Bron: Wakker Dier

Meer over:

plofkip, diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!