© Albert Heijn
Bij supermarkten zie je steeds vaker ‘vershoudzakjes’ liggen in de groente- en fruitschappen. Deze dienen als duurzamer alternatief voor de bekende ‘hemdtasjes’ (die doorzichtige wegwerpplasticzakjes). Albert Heijn kondigde vorig jaar aan de plastic tasjes eind 2021 volledig te hebben uitgebannen. Maar dat streven is niet gehaald. Gaat het nog lukken? En wat zijn andere supermarkten van plan met de hemdtasjes?
Het stoppen met de zakjes scheelt zo’n 130 miljoen plasticzakjes, oftewel 243.000 kilo plastic per jaar, valt te lezen op de AH-site . Toch liggende de rollen plastic zakjes nu nog steeds in de groente- en fruit schappen van diverse Albert Heijn-filialen. Waarom zijn de hemdtasjes nog niet uitgebannen?
Albert Heijn geeft aan leveringsproblemen te hebben, waardoor ze niet genoeg herbruikbare verszakjes hebben die de plastic zakjes moeten vervangen. “Dit heeft onder andere te maken met het transport uit China”, zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh. “Ze worden per schip naar Nederland gebracht, omdat dit de duurzaamste manier is. Er is natuurlijk een probleem geweest met de blokkade van het Suezkanaal en er was door corona een tekort aan containers.” Dat heeft er volgens Aspeslagh allemaal toe geleid dat er op dit moment nog niet genoeg verszakjes zijn voor alle AH-supermarkten.
Daarnaast kampten de eerste verszakjes die Albert Heijn aanbod met een aantal mankementen. Zo ging het zakje soms kapot bij het openmaken van de verpakking en was het geweven nylon niet stevig genoeg. Is dat inmiddels opgelost? “Ja”, zegt Aspeslagh. “Enerzijds hadden we leveringsproblemen en anderzijds zagen we dat er bij de verszakjes nog een kwaliteitsslag nodig was”. Volgens haar zijn de zakjes die nu in de winkel liggen van goede kwaliteit.
Klanten reageren volgens de woordvoerder enthousiast op het besluit van Albert Heijn om de hemdtasjes vaarwel te zeggen. “Klanten willen ook graag minder plastic gebruiken. Het is een beweging die we samen moeten maken.’’
De geleidelijke overgang naar het duurzamer alternatief is minder snel gegaan dan de supermarkt hoopte. Toch verwacht Albert Heijn dat over twee maanden, eind april, de hemdtasjes definitief zijn vervangen voor vershoudzakjes in alle filialen. De herbruikbare zakjes kosten 30 cent per stuk.
Zijn deze nylontasjes uit China wel duurzaam? AH noemt ze duurzaam omdat je ze kunt wassen en hergebruiken maar ik zie nergens staan of je ze wel kunt recyclen. Want als we met z'n allen heel veel van deze tasjes kopen en je kunt het niet recyclen, dan wordt de berg plastic toch alleen maar groter?
Tsjonge, jonge wat een flauwe kul argument(en) heel Nederland tracht het milieu in Nederland en dus ook mondiaal te ontzien en AH zegt dat de zakjes op de boot in het Suez kanaal liggen. Van slootjes tot en met oceanen ligt het vol met plastic zakjes, ook van AH. Als je als grootgrutter geen zin hebt om je te conformeren is het misschien goed om nog eens om je heen te kijken naar de plastic troep ( 250 ton aan plastic ) bovendien had dit al "in orde moeten zijn" AH bedankt
De vershoudzakjes zijn alleen handig als datgene wat je erin verpakt droog is. Voor een vochtig/nat product gebruik ik liever plastic.
SIMPEL,gewoon uit de winkel laten/halen..trouwens al dat gekerm over plastic is dubbel...zie steeds meer kleinere verpakkingen..o.a gerookte zalm in porties van 50 gram...in diezelfde verpakking past ook 200 gram...een paar ons gehakt zag ik al ergens en zo kunnen we nog wel ff doorgaan...
Wat mij betreft hoeven ze niet te verdwijnen, die plastic tasjes zijn heel handig om later thuis dingen in te verpakken die anders de emmer flink laten stinken, zoals vleesbakjes, lege blikjes enz. En die netjes? Weleens gezien, veel te klein en dan moet je ze nog kopen ook. Ik ben bang dat de verkoop van pedaalemmerzakken flink stijgt als steeds meer supers deze zakjes eruit gooien.
Wij wonen op Aruba daar zijn de pastic zakjes 2 jaar geleden al uitgebannen, wij gebruiken hier papieren zakken of gekochte netjes.
Beetje actie voor de bühne die alternatieve zakjes bij groente en fruit. Ze zijn onhandig en ik gebruik die plastic zakjes daarna in mijn toiletemmertjes, anders moet ik daar apart plastic zakjes voor kopen. Bovendien is het verbijsterend om te zien zien wat er allemaal nog onnodig in plastic verpakt wordt en soms is er ook geen goed alternatief. Onnodig ook veel ophef over zo'n klein item., of ons leven daar vanaf hangt.
243.000 plastic per jaar. Klein item? En dat keer al die supermarkten wereldwijd. Het leven op aarde hangt er juist wel van af. Niet bagatelliseren. En geen plastic zakjes in een toiletemmertje, nergens voor nodig en beter voor het milieu.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!