Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Albert Heijn haalt 'niet duurzaam verpakt' zeewater uit de schappen

06-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
531 keer bekeken
  •  
seawater 930 C Twitter Zwerfinator

Beeld

© @Zwerfinator (Twitter)

Albert Heijn stopt kort na de introductie met de verkoop van ontzilt zeewater. De supermarkt kreeg kritiek, omdat de verpakking niet duurzaam is.

'Zwerfinator' Dirk Groot, die campagne voert tegen zwerfafval, had via social media zijn ongenoegen geuit over de niet duurzame verpakking. Er zat geen statiegeld op en alleen al het recyclen kostte van de verpakking volgens hem een hoop energie en water. Volgens Groot is "verpakt water nooit duurzaam" en is kraanwater de beste oplossing.

'Verpakking is niet de juiste'

AH plaatste onder een bericht van Groot deze reactie: "De ontwikkeling om van zeewater drinkwater te maken vinden we interessant, en wilden we in klein aantal winkels testen op potentie, maar we hebben met de leverancier besproken dat deze verpakking niet de juiste is. We stoppen dan ook met de verkoop van dit pakje in goed overleg met de leverancier."

De producent van SEA Water zegt in eerste instantie gekozen te hebben voor drankkarton omdat uit onderzoek bleek dat deze naar eigen zeggen "minder CO2-impact heeft" dan alternatieve verpakkingen. "Wij zijn ons ervan bewust dat de verpakking nog niet perfect is en zijn continu bezig met het verbeteren en vernieuwen hiervan", aldus het bedrijf in een verklaring. 

Drankkartons geven meer milieuschade

Kassa liet in meerdere uitzendingen zien dat het aantal drankkartons in de winkelschappen oprukte sinds er statiegeld is ingevoerd op de klein plastic flesjes. Maar de drankkartons zijn veel slechter te recyclen dan een plastic flesje en ze zorgen voor meer milieuschade. Volgens Recycling Netwerk Benelux scoren kartons op veel aspecten slechter in vergelijking met een petfles. 

SEA Water stelt ondertussen hard bezig te zijn om een alternatief te vinden voor de verpakking van het water.

Kassa /ANP / beeld @Zwerfinator

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!