Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Alarmmelding niet meer te zien op internet'

20-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
415 keer bekeken
  •  
brandweerman1_01.jpg
Het zal in de toekomst niet meer mogelijk zijn voor journalisten en geïnteresseerde burgers om de meldingen van de politie, brandweer en ambulances in de gaten te houden via het communicatiesysteem P2000. Dat schrijft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) in antwoord op Kamervragen van de SP.
P2000
Als nu 112 wordt gebeld, komt de melding op internet in het alarmmeldingensysteem P2000 te staan. Daarbij wordt ook het adres gemeld, waardoor de privacy van mensen mogelijk in het geding kan zijn. Opstelten wil dan ook beter gaan afwegen wanneer zo'n melding op internet moet komen. Hij werkt daarom aan een nieuwe richtlijn.
Zoeken naar manier om pers te informeren
Nadeel van het verdwijnen van informatie van P2000 is dat ook de pers niet meer op de hoogte is van incidenten. Dat is volgens Opstelten niet handig, omdat de media een belangrijke rol spelen bij het informeren van de bevolking. De minister gaat met de Nederlandse Vereniging van Journalisten om de tafel om aan een oplossing voor dit probleem te werken. Hij hoopt dit voorjaar de resultaten van het overleg nog naar de Kamer te sturen.
Vragen
SP-Kamerleden Nine Kooiman en Sharon Gesthuizen hadden Opstelten gevraagd waarom alle informatie over een melding openbaar is. Volgens Gesthuizen kan dat ongewenste gevolgen hebben, bijvoorbeeld als de politie een melding van huiselijk geweld natrekt. Iedereen kan dan op P2000 zien dat er bij de buren iets gaande is. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!