Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Alarmerende" toename geldproblemen, steeds meer hulp gezocht

  •  
29-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4345 keer bekeken
  •  
Schuld 1127

Steeds meer mensen met geldproblemen kloppen aan voor hulp, zegt Humanitas. Dat is de grootste Nederlandse vrijwilligersorganisatie voor schuldhulpverlening.

Kleine schuld kan "monsterschuld" worden

Een van de oorzaken die Humanitas aanwijst voor deze toename is de industrie die verdient aan schulden, zoals "agressieve" incassobureaus. Als mensen hun rekeningen niet kunnen betalen, verhogen deze bureaus het oorspronkelijk te betalen bedrag. "Een kleine schuld kan uitgroeien tot een monsterschuld", legt Humanitas uit.

"Alarmerende cijfers"

Directeur Jerzy Soetekouw spreekt van "alarmerende cijfers". "Onze vrijwilligers en coördinatoren zien mensen op hun dieptepunt. Zij vangen als eerste de signalen op dat het probleem vele malen groter is dan voorheen." Humanitas voerde een enquête uit onder coördinatoren binnen de organisatie. 63 procent van de respondenten meldde dat de vraag bij hun afdeling is gestegen. 44 procent zei bovendien dat bestaande geldproblemen zijn verergerd. In 2021 en 2022 waren dat nog respectievelijk meer dan 13.000 en ruim 17.000. De vrijwilligersorganisatie ondersteunde vorig jaar ruim 24.000 mensen met ernstige geldproblemen.

"Schuldenindustrie" in Nederland

Soetekouw ziet in Nederland een 'schuldenindustrie': "Binnen de kaders van de wet kan goed worden verdiend aan mensen met schulden". Volgens de directeur van Humanitas is ook de overheid hieraan schuldig, "wanneer zij belastingen, te hoge toeslagen en boetes int met weinig oog voor de menselijke maat".

De directeur beweert bovendien dat er onvoldoende wetgeving is om mensen te beschermen tegen de schuldenindustrie. Soetekouw riep de overheid in januari ook al op het beleid aan te passen en haar eigen werkwijze "drastisch" te veranderen. Het werkelijke aantal mensen met problematische schulden is veel hoger. Humanitas wijst daarbij naar cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit komt naar voren dat meer dan 726.000 huishoudens dergelijke schulden hebben. ANP/Humanitas

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.