Kassa

Alarm over meer gebouwen met zwakke vloeren

25-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_parkeergarage
Deskundigen die de instorting van een parkeergarage bij Eindhoven Airport analyseerden, hebben aan de bel getrokken omdat in Nederland mogelijk nog een aantal gebouwen staat met dezelfde constructie. Directielid Simon Wijte van adviesbureau Hageman heeft dat maandag gezegd bij de presentatie van zijn onderzoek naar de instorting van het gebouw in Eindhoven.
Zelfde constructie
De situatie van de parkeergarage Eindhoven was bijzonder, maar onderzoekers sluiten niet uit dat dezelfde bouwwijze (zelfdichtend beton en een glad vloeroppervlak) ook op andere plekken is toegepast. Ze hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken daarom gewaarschuwd. Ook de gemeente Eindhoven heeft bij het ministerie aan de bel getrokken. Wijte kon geen aantal noemen. Bouwbedrijf BAM die de parkeergarage in Eindhoven bouwde heeft in de eigen portefeuille ongeveer 25 gebouwen die aandacht verdienen, zei directeur Jaap Hazeleger. Volgens hem is er geen reden tot bezorgdheid en geen aanleiding om te denken dat bestaande gebouwen kunnen bezwijken.
Voorgefabriceerde vloer
Het onderzoek naar de oorzaak van de instorting van een deel van de parkeergarage bij het Eindhovense vliegveld op zaterdag 27 mei is uitgevoerd door zowel adviesbureau Hageman als door TNO. De uitkomsten zijn hetzelfde: de voorgefabriceerde vloer op de bovenste verdieping was lang niet sterk genoeg en voldeed niet aan de norm. De sterkte was drie keer minder dan gebruikelijk.
Inschattingsfout
Bij het ontwerp is vermoedelijk een inschattingsfout gemaakt. Er is een situatie ontstaan waar constructeurs volgens de onderzoekers te weinig rekening mee houden. De kracht op de vloer van de bovenste verdieping werd op de dag van de instorting extra vergroot door het warme weer. Het parkeerdek begon te scheuren en zakte naar beneden. Door het gewicht van de vloer, bezweken ook de derde, tweede en eerste verdieping.
Eindhoven airport
Het is nog niet bekend of de parkeergarage bij Eindhoven Airport kan worden hersteld en afgebouwd of sloop en herbouw nodig is, aldus directeur Joost Meijs van het vliegveld. Voor de veiligheid van de omgeving eist de gemeente daarover een snelle beslissing. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!