Kassa

Ontevredenheid over akkoord hormoonverstorende pesticiden

04-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
giftig930x520
Experts uit een meerderheid van de EU-landen zijn dinsdag akkoord gegaan met criteria die bepalen welke pesticiden hormonen kunnen ontregelen. Milieu- en consumentenorganisaties stelden in een reactie dat de gezondheid van de Europese bevolking op het tweede plan wordt gezet.
Hormoonverstorende stoffen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder kanker en onvruchtbaarheid. De VN zien ze als een bedreiging.
GroenLinks: 'beschamend akkoord'
Over de criteria wordt al jaren gebakkeleid in Europa. Critici stellen dat de Europese Commissie en de lidstaten zich laten leiden door de belangen van grote chemische bedrijven. Volgens EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) betekent het ,,beschamende’’ akkoord dat er geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen van de markt hoeven te worden gehaald. Hij vindt dat de EU-landen hun verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid en het milieu niet nemen.
Consumentenorganisatie: voorstel terugsturen
De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC betreurt het dat het voorzorgsprincipe niet in acht wordt genomen. Dat zou inhouden dat in het geval van wetenschappelijke onzekerheid mogelijk schadelijke stoffen niet worden toegestaan.
BEUC-directeur Monique Goyens roept EU-ministers en het Europees Parlement op het voorstel terug naar tekentafel te sturen. Eickhout gaat er hard aan werken om ervoor te zorgen dat het parlement de criteria tegenhoudt.
Volgens de Europese Commissie is dinsdag een ,,belangrijke stap’’ gezet om burgers te beschermen tegen schadelijke stoffen. In een later stadium worden ook criteria vastgesteld voor stoffen die worden gebruikt in bijvoorbeeld plastic verpakkingen, cosmetica en speelgoed. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!