Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Akkoord in melkveesector over mestcrisis

18-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
melk spetters schenken 930x520
De melkveesector heeft donderdag een principeakkoord bereikt over het het terugdringen van de uitstoot van fosfaat. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer laten weten.
Te veel mest
Organisaties van melkveehouders, zuivelbedrijven, banken, diervoederbedrijven en Economische Zaken overlegden de afgelopen dagen over een oplossing. Melkveeboeren produceren te veel mest en dus fosfaat. De Europese Unie dreigt daarom hard in te grijpen.
Er werd onder meer gesproken over het inkrimpen van de veestapel. Ook wordt gekeken om het veevoer minder fosfaatrijk te maken. Van Dam wil het akkoord steunen met geld en juridische middelen.
Eigen kring
De details van het akkoord worden vrijdag bekendgemaakt. De betrokken partijen willen het eerst nog voorleggen in eigen kring, aldus Van Dam. Vorige maand maakte de bewindsman al bekend nog 23 miljoen euro vrij te willen maken om koeien op te kopen.
Quota
De problemen zijn ontstaan nadat Brussel de melkquota voor boeren vorig jaar had afgeschaft. Boeren kochten er vervolgens veel koeien bij. Daardoor is de mestproductie ook toegenomen en nu produceren ze veel meer fosfaat dan door Europa is toegestaan.
Van Dam dacht eerder een oplossing te hebben voor het probleem, maar die regeling werd onlangs door Brussel uitgesteld met een jaar. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!