Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Akkoord: GGZ op de schop

18-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis_32.jpg
Patiënten met geestelijke problemen zullen voortaan vaker thuis worden behandeld. Het aantal bedden in instellingen zal fors worden teruggebracht. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft daarover afspraken gemaakt met de sector, meldde het ministerie maandag.
Akkoord
In het akkoord staat verder dat patiënten meer moeten doen aan preventie, zelfmanagement en hun herstel. Ook zal in de sector minder gebruik worden gemaakt van dwang.
Huisarts
De zorg wordt dichter rondom de patiënt georganiseerd. De huisarts zal dan ook een belangrijkere rol gaan krijgen. Het aantal bedden in instellingen moet in 2020 met een derde zijn teruggebracht ten opzichte van 2008. Ook wordt de financiering van ggz-instellingen anders geregeld.
Afspraken
De minister wist de handen ineen te slaan met zorgaanbieders, beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen. Door de afspraken moeten de uitgaven aan geestelijke zorg worden getemperd. De afgelopen jaren kostte de geestelijke gezondheidszorg elk jaar 5 procent meer dan het jaar daarvoor. Dat moet in 2013 en 2014 maximaal 2,5 procent worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!