Kassa

Akerboom wil psychische hulp in elke wijk

22-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rorschach psycholoog psychologie 930x520
Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil dat er in elke wijk een GGZ-hulpverlener beschikbaar is. Akerboom merkt dat de politie steeds vaker met spoed moet uitrukken vanwege noodsituaties door verwarde mensen. Hij pleit daarom voor meer psychische hulp.

"We lijken het nationale opvangcentrum te zijn geworden"

,,Wij lijken het nationale opvangcentrum voor personen met verward gedrag te zijn geworden. Dat gaat van mensen die de kluts kwijt zijn tot enorme geweldsuitbarstingen. Het gaat om heftige incidenten die regelmatig voorkomen die ook politiemensen raken", aldus Akerboom. ,,Het zou goed zijn als in elke wijk een GGZ-medewerker werkt, want nu zijn wij dat", zegt de korpschef in een interview met het AD.
De toename van verwarde mensen op straat komt volgens hem doordat ,,in de preventie de touwtjes wat lijken te zijn losgelaten en inrichtingen zijn verkleind". Hij roept gemeenten en de landelijke politiek op om de zorg voor psychiatrische patiënten te intensiveren.

Aantal keer dat politie moet uitrukken stijgt

Het aantal keren dat de politie moet uitrukken voor spoedsituaties is in vijf jaar tijd met ruim een kwart toegenomen, van 1,2 miljoen meldingen naar ruim 1,5 miljoen. ,,Als mensen hulp nodig hebben, bellen zij in toenemende mate de politie. De politie is en blijft een anker. Waar andere publieke functies verdwijnen - denk aan de brievenbus, het postkantoor of de bank - blijft de politie zichtbaar in de wijk en weten mensen ons te vinden", aldus Akerboom.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

heideveld
heideveld24 dec. 2017 - 16:03

Prima dat mensen met een steekje los niet altijd meer in instellingen hoeven te verblijven (alhoewel dat voor een aantal zeker wel een goede plek kan zijn!), maar dan dient de ambulante begeleiding en zorg en nazorg wel geborgd te zijn. Dat lijkt nu niet altijd het geval. En politietaak blijft m.i. wel, dat zij de eerste meldingen opvangen en dan contact zoeken/bemiddelen richting meer deskundige hulp. Politie mag gerust 'een anker' blijven toch?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!