Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

AI: Moeten we kunstmatige intelligentie vrezen of omarmen?

29-11-2024
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
2755 keer bekeken
  •  
AI_foto_1280

Artificiële intelligentie (AI) beïnvloedt ons leven steeds meer. Wat zijn de kansen en gevaren van AI, dat soms ook kunstmatige intelligentie wordt genoemd? Om wijzer te worden, legt Kassa tien stellingen voor aan hoogleraar Eric Postma. Ook vroegen wij ChatGPT om een reactie. Zijn de hoogleraar en de AI-chatbot het met elkaar eens?

Je denkt misschien dat AI pas net bestaat, maar prof. dr. Postma houdt zich er al 30 jaar mee bezig. Hij is hoogleraar artificiële intelligence aan de Tilburg University. Wat zijn volgens hem de kansen en gevaren van kunstmatige intelligentie? 

1 - Niemand weet wat kunstmatige intelligentie precies is – FABEL

Volgens de hoogleraar hebben wij niet altijd helder wat AI precies is. Postma verklaart: “De media geven een heel vertekend beeld”. Vaak gaan de nieuwsberichten vooral over negatieve gevolgen van AI. “Ik denk dat het goed is om ook naar de voordelen te kijken.”

Als we praten over AI gaat het vaak over de zogenoemde ‘neurale netwerken’. Dit is een netwerk dat gebaseerd is op de hersenen van mensen. “Dat klinkt niet zo sexy, maar eerder best eng”, zegt de hoogleraar. “In feite is het wiskunde. AI wordt gebruikt om een gigantische hoeveelheid informatie te ontsluiten”, aldus Postma.

Een voorbeeld is ChatGPT. Deze verschijningsvorm van AI kan informatie van internet aan elkaar koppelen en vertalen naar een tekst die mensen kunnen begrijpen. De chatbot zelf weet daar in feite niks van.

De AI voorspelt eigenlijk alleen de woorden, legt de professor uit. “Soms lijkt het alsof ChatGPT kan begrijpen wat je zegt, maar eigenlijk doet hij maar alsof hij je begrijpt. Dat komt doordat ChatGPT niet weet hoe de wereld in elkaar zit.” 

2 - AI gebruikt je persoonlijke data zonder dat je het weet – FEIT ÉN FABEL

Een AI-programma leert van de data die aan het programma gegeven wordt. Daardoor bestaat de angst dat AI ook je persoonlijke gegevens gebruikt om daar zelf beter van te worden. Een terechte vrees? Volgens de professor is het niet AI die je gegevens wilt gebruiken, maar zit het probleem bij de grote techbedrijven die verdienen aan je gegevens. 

Onlangs was er bijvoorbeeld commotie over de app van de Chinese webwinkel Temu, omdat de Temu-app meer data verzamelt dan gebruikers lief is. Postma zegt daarover: “Dat is het businessmodel van de bedrijven. Dat heeft niet zozeer iets met AI te maken.”

3 - Zonder kennis vooraf is AI gebruiken onverstandig - FABEL

Misschien wil je voorzichtig weleens gebruik gaan maken van een AI. Maar je wilt geen verkeerde keuzes maken. Hoe doe je dat? “Je kunt AI alleen maar leren begrijpen door ermee te spelen”, zegt Postma. “Ik denk dat je juist kennis opdoet door AI te gebruiken.”

Je kunt ter kennismaking bijvoorbeeld op zoek gaan naar een AI die afbeeldingen kan maken. Volgens de hoogleraar zie je dan gelijk wat kunstmatige intelligentie al wél kan en wat nog niet. “Verrijk je kennis door ermee aan de slag te gaan. Je hoeft niet tot in detail te weten hoe het werkt.”

De hoogleraar nodigt mensen uit: “Praat er niet over maar probeer het eens uit en vorm daarna pas je oordeel.” De onderstaande afbeeldingen zijn een voorbeeld wat een AI kan maken.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

AI_voorbeelden

Deze afbeeldingen zijn gemaakt met de AI van Adobe

4 - AI is een verrijking voor je leven - FEIT ÉN FABEL

Met de komst van AI kunnen we nu heel snel en eenvoudig afbeeldingen maken of de spelling controleren van grote tekstbestanden. Kun je de mogelijkheden die AI biedt beschouwen als een vooruitgang voor ons allemaal? “Dat kan zo zijn, maar dat kan ook niet zo zijn”, stelt de hoogleraar. “In China is het bijvoorbeeld geen verrijking voor je leven, want daar word je met behulp van AI digitaal gecontroleerd.”

De AI-expert is echter van mening dat wij er in het dagelijks leven op vooruit kunnen gaan als we meer gebruik maken van AI. Hóe je het benut, maakt het verschil, vindt Postma. “AI kan een verrijking zijn voor je leven als je het goed in kan zetten. Ik bespaar zo’n vier uur per week door het gebruik ervan. Voor het uitvoeren van heel saaie taken zoals een tabel uitwerken, kan het je enorm veel tijd besparen.” K

Maar klakkeloos vertrouwen op AI doet de hoogleraar niet. “Je moet het natuurlijk wel even controleren.”

5 - Door AI kun je echt en nep niet meer onderscheiden – FEIT

Afbeeldingen, video’s, artikelen en muziek. Je zou het allemaal kunnen maken met behulp van AI-toepassingen. Hoe weet je of iets echt is, of dat het gemaakt is door AI?

Volgens Postma is het inderdaad lastig om te beoordelen of iets mensenwerk is of een product van een AI-programma. “Het wordt bovendien steeds moeilijker om dat onderscheid te maken. Tegelijkertijd komen er meer tools die AI kunnen herkennen, maar die zijn die al snel achterhaald omdat AI zich blijft ontwikkelen.”

Hoe moet je hier als eenvoudige gebruiker mee omgaan, bijvoorbeeld als het gaat om het volgen van nieuws? “Zorg voor een betrouwbare bron”, raadt Postma aan. “Er zijn nieuwsinstanties die feiten controleren en een naam hoog te houden hebben.”

Internet is één grote bron van informatie, maar helaas is niet elke bron betrouwbaar. De hoogleraar geeft mee: “Door meerdere bronnen te gebruiken, verklein je de kans dat je iets leest wat door AI gemaakt is. “

6 - AI gaat onze banen overbodig maken – FABEL

De mogelijkheden van AI zijn groot. Een plaatje of video is in een handomdraai gemaakt. Staan er beroepen op de tocht? De professor maakt zich geen zorgen dat er werk verloren gaat. Volgens Postma moeten we AI juist omarmen en gebruiken als hulpmiddel, bijvoorbeeld op de werkvloer.

Postma zegt daarover: “Kijk hoe je AI kunt inzetten om je baan nuttiger te maken zodat je meer waard ben voor je werkgever. En mensen met fysieke banen hoeven zich voorlopig helemaal geen zorgen te maken. “

7 - AI is in verkeerde handen bij de grote techbedrijven - FABEL

Als we gebruikmaken van een dienst als Google of Facebook, krijgen we bij het eerste bezoek of bij het aanmaken van een account de vraag of we akkoord gaan met de algemene voorwaarden. De meeste gebruikers accepteren de voorwaarden direct, zonder deze überhaupt te lezen. Dit soort grote Amerikaanse techbedrijven zetten volop in op gebruik van kunstmatige intelligentie. Is het bij hen in goede handen?

“Zonder die bedrijven hadden we niet de innovatie die AI nu doormaakt”, zegt de hoogleraar. Daar kan Europa nog wat van leren, vindt hij.

Door de strenge Europese wetgeving rond digitale privacy is de hoogleraar ervan overtuigd dat er een goed juridisch vangnet is om misbruik te voorkomen. “Een bedrijf als Microsoft wil haar services immers óók aanbieden in Europa, maar daarvoor moeten ze wél aan onze wetgeving voldoen. “

8 - Als we niet oppassen, kan AI autonoom gaan handelen - FABEL

Een auto die zelf inparkeert of een koelkast die zelf producten bestelt. Hoe ziet onze toekomst eruit? Kan AI straks zonder tussenkomst van een mens zelfstandig gaan handelen? Postma tempert de zorgen die mensen hierover hebben. “Wat hierachter zit, is het science fiction-idee dat robots zelf beslissingen gaan maken en de wereld overnemen. Dat is niet terecht, AI is geen mens maar een machine. “

De professor vergelijkt het met de thermostaat in huis. “Je hebt de verantwoordelijkheid van het inschakelen van de verwarming aan de thermostaat gegeven. Als de temperatuur in huis te laag is, bedenkt hij zelf dat de verwarming aangaat. Dat is een autonoom systeem, maar dan heel eenvoudig. Een AI is natuurlijk veel complexer dan een thermostaat, maar is nog steeds geen zelfdenkend systeem.“

9 - De gevaren van AI kunnen of moeten worden beperkt - FABEL

Moet de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie worden afgeremd, om toekomstig misbruik te voorkomen? Volgens Postma ligt het potentiële probleem niet bij de AI zélf, maar bij de grote techbedrijven die ermee aan de haal kunnen gaan:

“Wat ik niet goed vind is dat die bedrijven ontzettend groot en machtig zijn. Er moet meer regelgeving komen, maar zonder dat het ten koste gaat van de innovatie”, vindt de hoogleraar. “Die hebben we juist nodig.”

10 - Mensen maken al meer gebruik van AI dan ze denken – FEIT

AI kent veel verschillende verschijningsvormen. Gebruiken wij niet al veel meer AI dan dat we denken? Ja, beaamt de professor zonder voorbehoud. “Het zit tegenwoordig overal in.”

Veel slimme producten maken al gebruik van AI. Zoek je weleens iets op het internet? Dan word je volgens hoogleraar Postma voortdurend geconfronteerd met AI, zonder het te weten. “Dat klinkt eng, maar het zijn eigenlijk allemaal tools om het ons makkelijker te maken. Tegenwoordig heb je overal apps voor. En je kan ervan uitgaan dat achter die apps altijd wel een vorm van machine learning of AI zit.”

“Ik denk dat AI en mensen samen heel goed hand in hand kunnen gaan. Kunstmatige intelligentie kan helpen om menselijke afwegingen te versterken. Wij mensen hebben nou eenmaal dingen waar we minder goed in zijn. Tuurlijk zijn er de gevaren, maar we moeten het óók zien als een versterking. We zijn niet zo slim als we zelf denken. Tegelijkertijd beschikken wij over unieke menselijke eigenschappen die een AI nooit zal overnemen.”

De stellingen zijn ook voorgelegd aan ChatGPT

Wat zegt zegt AI hier zelf over?
De 10 stellingen zijn voorafgaand aan het gesprek met de hoogleraar door ons ook aan ChatGPT voorgelegd. Wat valt op? De antwoorden van de AI-chatbot komen redelijk overeen met de antwoorden van de hoogleraar.

Wat vindt Eric Postma daarvan? “Interessant om te zien dat ChatGPT overeenkomstige antwoorden geeft. Dat komt natuurlijk omdat AI-kennis ook deel uitmaakt van ChatGPT."

Verder reageert de hoogleraar met de nodige humor, iets waarvoor AI nog in de leer is. "Het roept onmiddellijk de vraag op waarom journalisten nog AI-onderzoekers benaderen voor dit soort interviews. Dat is waarschijnlijk vanwege de broodnodige ‘human touch’. Hopelijk wel, anders word ik nooit meer door een journalist benaderd."

De tien stellingen over AI beantwoord door AI-chatbot ChatGPT

1 - Niemand weet wat kunstmatige intelligentie (AI) precies is
AI wordt breed gedefinieerd als systemen of machines die menselijke intelligentie nabootsen, zoals leren, redeneren en problemen oplossen. Hoewel de implementatie en grenzen vaag kunnen zijn, is de kern goed begrepen door onderzoekers en ontwikkelaars.

2 - AI gebruikt je persoonlijke data zonder dat je het weet
AI zelf doet niets zonder menselijk ingrijpen. Het is hoe bedrijven en ontwikkelaars AI inzetten dat van belang is. Vaak gebruiken zij persoonlijke data volgens gebruikersvoorwaarden, maar onbewuste dataverzameling kan inderdaad plaatsvinden als je niet goed op privacy instellingen let.

3 - Zonder kennis vooraf AI gaan gebruiken is onverstandig

Mee eens. AI-tools kunnen krachtig zijn, maar verkeerd gebruik kan leiden tot misverstanden, privacy risico’s of ongewenste gevolgen. Basiskennis helpt om ze effectief en veilig te gebruiken.

4 - AI is een verrijking voor je leven
AI kan zeker een verrijking zijn, zoals met spraakassistenten, gezondheidszorginnovaties en efficiëntie in het dagelijks leven. Maar dit hangt af van verantwoorde toepassing en bewust gebruik.

5 - Door AI wordt echt van nep onderscheiden steeds moeilijker

Dit is waar. AI, zoals Deepaks, maakt het steeds eenvoudiger om nepcontent te creëren. Het stelt ons voor de uitdaging om betere tools te ontwikkelen om authenticiteit te controleren.

6 - AI gaat heel veel banen overbodig maken
AI zal bepaalde banen vervangen, vooral routinematige taken, maar het creëert ook nieuwe banen en sectoren. De overgang vereist omscholing en aanpassing van arbeidsmarkten.

7 - AI is in verkeerde handen bij de Amerikaanse Tech bedrijven (Meta, Google, NVIDIA, Microsoft) 
Deze bedrijven hebben veel macht, maar het is niet per se fout zolang er transparantie, ethische richtlijnen en regelgeving zijn. Dit moet wereldwijd worden beheerd om monopolies te voorkomen.

8 - Als we niet oppassen, kan AI autonoom gaan handelen
Geavanceerde AI-systemen kunnen autonoom handelen binnen vooraf ingestelde parameters. Zorgvuldige regulering en toezicht zijn essentieel om te voorkomen dat AI buiten menselijke controle opereert.

9 - De gevaren van AI kunnen (of moeten) worden beperkt

Absoluut. Dit vereist internationale samenwerking, regelgeving en ethische richtlijnen. Denk aan het beperken van AI voor wapens of privacy-inbreuken.

10 - Mensen maken al meer gebruik van AI dan dat ze denken
Dit klopt. AI zit in alledaagse dingen zoals zoekmachines, aanbevelingsalgoritmen, spraakassistenten en smart home-apparaten. Veel mensen realiseren zich niet hoe ingebed het al is in hun leven.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Algra12345
Algra12345
13 sep. 2024 - 15:18
Deze reactie is verwijderd
cojasan
cojasan
13 sep. 2024 - 7:00
Ik pleit ervoor om iedere landgenoot elk avond een kommetje mest te serveren, na het eten, met een beetje slagroom, peper of iets anders culinairs. Zo kunnen we onze arme boeren en miljarden opzuigende vleesindustrie steunen en kunnen al onze BBB vrienden heerlijk doorschijten, doormoorden en heerlijk geld verdienen. Het dagelijkse kommetje mest zal verworden tot een traditionele Hollandse delicatesse. Probleem opgelost.
Digimastodont
Digimastodont
12 sep. 2024 - 16:04
Bwhahahaha
Boer-Breekt-Klomp
Boer-Breekt-Klomp
12 sep. 2024 - 15:20
...oh heerlijk dit! Al is de campagne nog zo snel, de rationaliteit achterhaalt haar wel. Maar wat een ramp voor dit land dat er eerste een verkiezingsronde moet komen om vervolgens dezelfde oude koe toch maar weer uit de sloot te halen.
Antipopu
Antipopu
12 sep. 2024 - 14:14
En toch gaan de massaslachtingen als maar door. Hoeveel miljarden dieren zijn al over de kling gejaagd. De aarde zal pas in evenwicht zijn als de mens vertrokken is.
2 Reacties
PVDB2
PVDB213 sep. 2024 - 9:54
Ongeveer 26 miljoen per maand worden er aan landdieren geslacht in Nederland (2023). 800.000 varkens, 25 miljoen kippen, 250.000 koeien. Dat is dus 10 miljoen varkens, 300 miljoen kippen en 3 miljoen koeien. De mens zal nog wel even blijven. Al veroorzaakt deze wel de grootste uitdaging die men kent voor de komende decennia. Voor een groot deel veroorzaakt door livestock met hun enorme watergebruik en uitstoot van methaan. Het is dan ook beter om te minderen met vlees eten. Minder uitbuiting van migranten. Minder transporten. Zoals de wetenschap zegt zijn er diverse manieren om de noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Door over stappen naar (een mix van) andere producten. Maar voornamelijk naar een meer plantaardig dieet. Al zal het rechts met testosteron overladen electoraat, die al moeite heeft met verandering van de samenlevingen technologie, ook hier al lang problemen mee heeft. Bang voor hun mannelijkheid en status in de vriendenkring/omgeving. Die verandering die er toch zal gaan komen nu populisten en lobbyisten steeds meer met de feiten geconfronteerd worden. En zelfs meer zullen moeten gaan dan men nu aankondigt. We zullen zien waar het naar toe gaat en hoe diep men door het stof zal moeten gaan.
Joshua45
Joshua4513 sep. 2024 - 15:51
Moet wel zeggen dat vegan mij erg bevalt. Overigens al 40 jaar. Lol
Gio Servas
Gio Servas
12 sep. 2024 - 13:50
Er staan genoeg landen om ons heen die dit graag overnemen en dit nog veel goedkoper kunnen dan Nederland omdat zij niet veel op hebben met klimaat en dieren welzijn. Landen waarbij onze megastallen wel op kleinschalige kinderboerderijtjes lijken. Gelukkig houdt vervuiling op bij de grenzen van de EU.
1 Reactie
FransBrinkman
FransBrinkman12 sep. 2024 - 17:13
Van mij mag de dierenhouderij helemaal weg. Milieutechnisch: andere landen hebben meer ruimte om stront te spreiden.
Olav Meijer
Olav Meijer
12 sep. 2024 - 12:52
De ene na de andere tot minister gebombardeerde PVV- of BBB-politicus ervaart dat serieus een land besturen en belangrijke problemen oplossen iets heel anders is dan maar wat roepen met je z.g. boerenverstand. Nu maar zien of ze er echt iets van leren, behalve dan dat ze sowieso beperkt zijn door een door extreem rechts in de tang genomen kabinet.
2 Reacties
Digimastodont
Digimastodont12 sep. 2024 - 16:05
Nee ze gaan er niets van leren
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 sep. 2024 - 8:52
Hoe komen we af van de megastallen? De kippen- en varkensstapelaars beweren dat het mestprobleem niet hun probleem is.
Joop  den Uil
Joop den Uil
12 sep. 2024 - 12:40
Komt goed ... Komt allemaal goed ...
1 Reactie
Zandb
Zandb12 sep. 2024 - 15:40
Joop Natuurlijk komt het allemaal goed, als je op de BBB gestemd hebt omdat je meent dat je die kunt vertrouwen.
Mirzas
Mirzas
12 sep. 2024 - 12:32
Pruillippen als werkwoord is fijn gevonden. Verder is het toch ook geruststellend dat deze BBBer tot inkeer komt.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
12 sep. 2024 - 12:23
vdPlas is in ieder geval "not amused".
D. Maat
D. Maat
12 sep. 2024 - 12:23
Waar het om draait bij het ombuigen van de door de PvdA gepropageerde en veel te ver in Nederland/EU doorgevoerde schaalvergroting is uiteraard HOE je dat gaat doen. https://www.montesquieu-instituut.nl/id/vipobz17wiyw/de_historische_betekenis_van_mansholt Dus niet door boeren met de rug tegen de muur te zetten en dan maar wachten tot ze van pure ellende er uit stappen. https://www.113.nl/sites/default/files/113/Agrariers%20factsheet%20final2.pdf Afwachten dus hoe het kabinet schaalverkleining denkt te gaan realiseren met al die huilende wolven aan de zijlijn die bloed willen zien.
10 Reacties
Volrin
Volrin12 sep. 2024 - 13:41
"Waar het om draait bij het ombuigen van de door de PvdA gepropageerde en veel te ver in Nederland/EU doorgevoerde schaalvergroting" Bron dat dit vooral/exclusief door de PvdA is gepropageerd?
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2024 - 14:05
S.L. (Sicco) Mansholt werd op zijn 36ste minister van Landbouw. Tijdens zijn tienjarige ministerschap bevorderde hij de modernisering van de Nederlandse landbouw. Als Europees landbouwcommissaris speelde hij vanaf 1958 eveneens een belangrijke rol bij de schaalvergroting in de landbouw en bij het ontwikkelen van een Europees landbouwbeleid. Mansholt was lid van de SDAP, PvdA. Hij was niet de enige die de schaalvergroting op zijn geweten heeft, en daarmee de verarming van het landschap, maar hij had wel veel gezag.
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2024 - 14:22
Het succes van Mansholts beleid heeft een keerzijde. Er zit geen rem op de tomeloze groei. Mansholt stelt ingrijpende hervormingen voor maar die stuiten op verzet. Bovendien beseft hij dat er een vernietigende aanslag gepleegd is op de natuur. Geïnspireerd door het rapport Grenzen aan de Groei van de Club van Rome wordt hij een radicale natuur- en milieulobbyist. Helaas aan de late kant en de vraag is wie de weg terug in goede banen kan leiden.
Middenman
Middenman12 sep. 2024 - 15:27
@Danielle - Mansholt was helemaal niet te laat. Net na WOII was een hervorming van de landbouw noodzakelijk. Op dat moment was niet te voorzien wat de gevolgen daarvan zouden zijn in combinatie met een groei van de totale economie. Mansholt heeft op tijd ingezien dat de ingeslagen weg tot grote problemen zou leiden. Dat er toen niet meer naar hem geluisterd is een ander probleem.
Zandb
Zandb12 sep. 2024 - 15:46
Maat Hoe je dat doet? Dat is een goede vraag nu het geld dat daarvoor bestemd was nu anders besteed wordt. Ik weet het weer eens niet maar hebt u wel een juist beeld van wie er verantwoordelijk voor is, dat er nu (noodzakelijk?) bloed gaat vloeien? Een meermalen gewaarschuwde BBB telt, misschien helaas voor u, dan wel voor min 3. (In lijn met de drie B's: Boeren Behoren Bedonderd!)
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2024 - 16:11
Mijn verre familie op Texel (schapenboeren) had aanzienlijk eerder dan Mansholt in de gaten dat de ruilverkaveling tot kaalslag in het landschap zou leiden. De zg ‘tuinwallen’, de uit zoden gebouwde aarden wallen, als afbakening van een akker of weiland, die behalve op Texel ook voorkwamen op Wieringen moesten het veld ruimen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2024 - 16:14
Voor zover er sprake was van "restauratie" hebben zij dat niet meer meegemaakt (ik ook niet).
FransBrinkman
FransBrinkman12 sep. 2024 - 17:17
Er zijn al heel lang iets hogere suiciderisico's in bepaalde beroepsgroepen. De aanleidingen/oorzaken zijn complex bij alle suicides. Wat is uw boodschap? Dat 'Rutte' de boeren de dood in heeft gedreven, zoals nepboerin Miss BBB Piggy iedereen wilt doen geloven?
Frans Akkermans3
Frans Akkermans313 sep. 2024 - 8:01
Schaalverkleining? Een kleinere veestapel betekent niet dat de gemiddelde bedrijfsgrootte gaat dalen. Er zijn al beduidend minder koeiendan vroeger. (https://tinyurl.com/mrsrxwhk). En wat is nu eigenlijk het bezwaar tegen schaalvergroting in de landbouw? Het is niet meer dan het aanpassen van het bedrijf aan de technologische ontwikkelingen en de daaruit voortvloeiende stijging van de productie per man/vrouw/dier/hectare. Dat heeft voor een enorme welvaartsstijging gezorgd. Mansholt zag in dat je dat proces moet begeleiden als je geen verpaupering van de boerenstand wil. Mooie landschappen met een arme bevolking, dat zag links toen niet zitten.
DaanOuwens
DaanOuwens13 sep. 2024 - 9:08
Frans Akkermans3 Jij schrijft: Er zijn al beduidend minder koeiendan vroeger. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/48/rundveestapel-nauwelijks-gewijzigd Nee dus. En: Het is niet meer dan het aanpassen van het bedrijf aan de technologische ontwikkelingen en de daaruit voortvloeiende stijging van de productie per man/vrouw/dier/hectare. Het is een enorme industrialisatie van een bedrijfstak die niet gewenst is. Handen vol geld kost, grotendeels voor de export werkt, financieel nauwelijks opbrengst heeft en het milieu vernietigd. Gezien de cultuur binnen de groep boeren is de noodzakelijk omslag in de bedrijfsvoering ook niet te realiseren. Conservatieve boeren die alleen kunnen denken in hogere investeringen en hogere opbrengst. Kortom dat zijn de bezwaren tegen schaalvergroting. Verder zijn veel boeren miljonair. Dus de zorgen over arme boeren bevolking zijn nogal gedateerd en zelfs hypocriet. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/17/in-2021-weer-meer-miljonairs
2BOrNot2B
2BOrNot2B
12 sep. 2024 - 11:21
Is dit meer dan een gevalletje "beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald"?
1 Reactie
Zandb
Zandb12 sep. 2024 - 15:49
Tobeornot..... Nee. Dit is een geval van 'de boel besodemieteren'.
Joop1961
Joop1961
12 sep. 2024 - 11:13
Ja carolientje je zult met goedkope sigaretje ( belasting ontduiking) even pas op de plaats moeten maken. Je collega uit t noorden is zich bewust , zover ik lees , dat de boeren met hun stront geen kant meer op kunnen en je LTO geldschieter(s) moeten ook maat dimmen en gewoon de realiteit onder ogen zien dat het bevuilen van ons gezamenlijke land niet alleen voor boeren bestemd is. De veestapel waar n groot gedeelte voor export is moet kleiner en zonodig kan die boer misschien in n ander ( EU) land de stront kraan weer opdraaien. Neem als vrijgezelle boer carolientje mee om haar goedkope sigaretje elders in te kopen scheelt weer in reiskosten voor die krent .
Ilios
Ilios
12 sep. 2024 - 11:00
Dat de schaalvergroting in de veesector en ook in de agrarische sector totaal verkeerd zou aflopen, was 55 jaar geleden ook al bekend ...............zucht.
2 Reacties
Dorman10
Dorman1012 sep. 2024 - 12:11
Toch zal de schaalvergroting gewoon doorgaan. Alleen in Nederland wat sneller dan in andere EU landen.
Middenman
Middenman12 sep. 2024 - 15:29
@Dorman - die gaat in de landbouw zeker niet door. Onderdeel van de plannen is ook dat er meer grondgebonden landbouw moet komen. Dat betekent zoveel vee als de bodem aankan. Nu kan de bodem niet zo veel aan is inmiddels gebleken, zelfs onze vruchtbare gronden niet. Het aantal dieren per hectare zal verder beperkt worden en als je zelf geen grond hebt zal intensieve veehouderij steeds moeilijker worden.
Herr Vorragend
Herr Vorragend
12 sep. 2024 - 10:43
Dat is één van de weinige voordelen van populisten in de regering. Al gauw wordt duidelijk dat de realiteit weerbarstig is ten opzichte van populistische prietpraat. Ik hoop dat veel van het BBB en PVV electoraat zich belazerd zal voelen.
1 Reactie
Zandb
Zandb12 sep. 2024 - 15:53
Herr Dat hoop ik ook maar ik vrees het ergste. Ik bedoel: Straks komt er weer een nieuwe populistische bevlieging in de ijdele hoop...... Mensen doorzien blijkbaar maar moeilijk of niet, dat iets wat te mooi is om waar te zijn meestal niet waar gemaakt kan worden.
weereenmening
weereenmening
12 sep. 2024 - 10:04
Eerst een klein lek naar de Telegraaf om de angst aan te wakkeren. Vervolgens worden de plannen onthuld, die uiteindelijk wel meevallen. Rechts haalt opgelucht adem, links raakt gefrustreerd. Uiteindelijk kan iedereen ermee leven. Kortom, er is weinig veranderd.
2 Reacties
LaBou
LaBou 12 sep. 2024 - 10:31
"Rechts haalt opgelucht adem, links raakt gefrustreerd. " Tja, op een of andere manier moet het intrekken van de keutel toch worden goedgepraat. Mij lijkt overigens rechts ele alen meer gefrustreerd nu duidelijk wordt dat al die mooie plannetjes alleen maar goed zijn voor het ronde archief zoals links al aangaf. En de reactie van het LTO laat dat wel héél duidelijk zien.
Zandb
Zandb12 sep. 2024 - 15:57
mening Maar dat was toch de enige reden dat mensen bereid waren om een groot extreem-rechts risico te nemen? Dat het allemaal anders zou gaan? Zo kon het toch niet meer? Ik zou niet weten hoe "iedereen" hiermee zou kunnen leven, terwijl ons zo voorgehouden werd (en vaak nog wordt) dat wanneer je niet (extreem)rechts kiest, Nederland reddeloos verloren is.
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick
12 sep. 2024 - 9:54
Als landen al jaren niets doen met het groei- en stabiliteitspact of het verdrag van Dublin, dan hoeven wij ook niet hier bang te zijn voor onze europese overlords. Eloctoraal kan het kabinet ook makkelijk de zegen van de kiezers krijgen. De meesten zitten niet te wachten op de EU die hier de baas komt spelen. Dus wat lef graag.
5 Reacties
MG1968-2
MG1968-212 sep. 2024 - 10:04
Halvering? Eens.
Backtobasics
Backtobasics12 sep. 2024 - 10:35
Het heeft niets met "de baas spelen" te maken. Dat is goedkope afleiding, van het echte probleem dat aangepakt moet worden.
Zandb
Zandb12 sep. 2024 - 10:57
Nick Voor domme regeringsbesluiten moet je dom willen zijn. En inderdaad maar hopen en bidden dat 'het volk' dom genoeg is om achter die besluiten te gaan staan.
Volrin
Volrin12 sep. 2024 - 13:42
U snapt nog steeds niet hoe de EU werkt zie ik, of hoe Europese regels en wetgeving tot stand komen.
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick12 sep. 2024 - 14:07
@back: lees maar Europese regels. Er is een term voor als een buitenlandse mogendheid gaat bepalen wat een land mag: de baas spelen.
Backtobasics
Backtobasics
12 sep. 2024 - 9:41
Natuurlijk is dit een logisch verhaal. Wel is het gevaarlijk dat belangenorganisaties met diepe zakken jarenlang boeren hebben opgehitst met de boodschap dat het allemaal onzin is, en dat ze het van je willen "afpakken". Net als met de klimaatopwarming ontkenning zie je de zelfde patronen van ophitserij, totdat er een punt komt dat men wakker wordt.
Vuurrood
Vuurrood
12 sep. 2024 - 9:30
De BBB minister vindt nu ook dat....! Of het ook gebeurt is maar de vraag. Tussen iets vinden en de daadwerkelijke uitvoering van dat vinden zit een wereld aan verschil. Als boeren in opstand komen tegen dat "vinden" van de minister wil ik wel eens zien wat er dan gebeurt!
MG1968-2
MG1968-2
12 sep. 2024 - 9:02
Goh...
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2024 - 12:29
Op het punt van dierenwelzijn verandert er niets ...
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin
12 sep. 2024 - 8:55
Frau Antje, je weet wel die van Käse aus Holland heeft het licht gezien, nou van der Plas en de farmers defence force nog, alleen verdomd jammer dat die pot van 25 miljard verjubeld is.
2 Reacties
Roodvuur
Roodvuur12 sep. 2024 - 10:19
Aangezien het hier ook om het klimaat gaat kunnen ze uit dit fonds pakken
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 sep. 2024 - 18:37
"Aangezien het hier ook om het klimaat gaat kunnen ze uit dit fonds pakken" Kan je iets duidelijker zijn.
Robbin_T
Robbin_T
12 sep. 2024 - 8:18
Op zich aardig dat zowel de BBB als de PVV nu mensen op posities hebben waar je verantwoordelijkheid hebt en er dus achterkomt dat de werkelijkheid complexer is dan maar gewoon iets vinden. Eerst minister Madlener met zijn fat bikes en nu dit weer.
2 Reacties
Roodvuur
Roodvuur12 sep. 2024 - 10:20
Blij zijn dan zou ik zeggen
Zandb
Zandb12 sep. 2024 - 11:02
Robbin Als dat waar is, dan hebben we te maken straks met de zoveelste populistische partij die 'het' dan eens mag proberen'. Zijn de kiezers weer beduveld en weer niets opgeschoten.
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten
12 sep. 2024 - 8:06
Dat kwartje was kennelijk ergens blijven hangen.
DaanOuwens
DaanOuwens
12 sep. 2024 - 7:54
De zon gaat helaas niet schijnen. Dat komt pas als dit kabinet aftreedt en dat zal niet gebeuren. Dit is namelijk wat het grootste deel van Nederland wil. Er ontstaat pas de mogelijkheid tot beter beleid als ook de achterban van deze partijen gaat inzien dat hun wensen niet gebaseerd zijn op wat werkelijk mogelijk is. En dat Wiersma dat nu is gaan snappen is geen garantie dat haar kiezers dit nu snappen. Ik ben er vrij zeker van dat ze dat niet doen. Dus de druk om het volk te geven wat het volk wil, namelijk veel te veel koeien, varkens en kippen blijft. Kortom het blijft nog wel even bewolkt met veel regen.
5 Reacties
haarklover
haarklover12 sep. 2024 - 8:24
"Dit is namelijk wat het grootste deel van Nederland wil. " Nee. Tijdens de verkiezingen hebben de VVD en NSC zich heel anders gepresenteerd dan bij de formatie. Zowiezo gingen de verkiezingen niet alleen over landbouwbeleid. Wilders heeft bijv. kiezers verleid door te beloven dat hij het eigen risico in de zorg zou afschaffen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2024 - 9:18
Dat ook Wiersma weet dat het mestprobleem moet worden opgelost door minder vee te stapelen betekent niet dat de eventuele plannen om daar iets aan te doen ook op korte termijn worden uitgevoerd. Met een paar boeren die er wegens de leeftijd vrijwillig mee ophouden kom je er niet. Minder bedrijven leidt ook niet tot hervorming van de bedrijfsvoering.
MG1968-2
MG1968-212 sep. 2024 - 9:30
Ook wiersma weet dat als nu niet gehalveert wordt dat percentage in de toekomst alleen maar groter wordt. Daar consequenties aan verbinden zal ze aan anderen overlaten. Niet in belang van die sector en wederom aan het lijntje houden. Maar goed daar schreeuwt die sector zelf om dus dan hoeven we ons daar niet druk over te maken.
DaanOuwens
DaanOuwens12 sep. 2024 - 11:08
@ haarklover Jij schrijft: Zowiezo gingen de verkiezingen niet alleen over landbouwbeleid. De verkiezingen gingen over het landbouwbeleid. En alle coalitiepartijen wilden een afbouw van het milieubeleid. En Wilders heeft net zoals NSC, BBB en VVD beloofd dat jij asielzoekers zou tegenhouden. De PVV kiezers zitten niet in hun maag met het eigen risico.
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2024 - 12:31
Als het eigen risico wordt afgeschaft gaan de premies omhoog.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor