Kassa

Hoe slecht is de kassabon?

  •  
15-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3611 keer bekeken
  •  
kassabon 930
Veel consumenten zijn steeds meer bezig met duurzaamheid, maar past de ouderwetse kassabon daar nog wel bij? Als we ervan uitgaan dat alle huishoudens in Nederland 3 bonnen per week krijgen, dan zijn dat meer dan een miljard bonnen per jaar. Dat kost ruim 11.000 bomen. En er komen steeds meer zelfscankassa’s waarbij klanten de bon verplicht moeten aannemen. Maar vooral het feit dat de kassabon niet recyclebaar is zorgt ervoor dat elke onnodige bon papierverspilling is.
Thermisch papier
De meeste kassabonnen zijn niet recyclebaar omdat ze van thermisch papier gemaakt worden. In de printer van bon zit een laser die de tekst in het papier brandt. Er hoeft hierdoor geen inkt of toner gebruikt te worden. Maar in dat thermische papier zit vaak de stof Bisfenol A (BPA) en die stof brengt risico’s met zich mee voor de volksgezondheid. Van het papier dat wel gerecycled wordt, worden verpakkingen voor de voedselindustrie gemaakt en die willen alle risico’s uitsluiten. Anne Kluivers van Milieu Centraal zegt dan ook dat je de bon gewoon bij het restafval moet gooien en niet in de papierbak.
Hoe gevaarlijk is de kassabon?
Het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) legt op de website uit hoe schadelijk de stof is. “De kans dat caissières gezondheidseffecten zullen oplopen van werken met kassabonnetjes met BPA onder normale werkomstandigheden is gering”, geeft het RIVM aan in een schriftelijke reactie. Volgens de instantie is BPA geclassificeerd als toxisch voor de voortplanting en beïnvloedt het het hormoonsysteem. “Je kunt de blootstelling minimaliseren door kassabonnen zonder BPA toe te passen, wat in veel bedrijven al gebeurt. Het is dan wel van belang ervoor zorg te dragen dat er geen BPA-alternatieven worden toegepast waarvoor een vergelijkbare zorg geldt. Een andere mogelijkheid is om op digitale bonnen over te stappen.” Lees de hele reactie van het RIVM hier .
Winkels
Per winkel verschilt het enorm hoe lang de bon is en of deze gerecycled kan worden. Bij de HEMA, Lidl en de Aldi is dit al wel het geval. De Albert Heijn geeft aan bezig te zijn met het verduurzamen van de kassabon en vanaf januari de optie te geven om bij zelfscankassa’s voor een ultrakorte bon te kiezen met alleen een code om de poortjes te openen. Bij de MediaMarkt kun je als lid van de MediaMarkt-club je bon ook via de e-mail ontvangen. Alle volledige reacties van de winkels lees je hier .
Nieuwe wetgeving
Vanaf 2020 is er nieuwe Europese wetgeving over de hoeveelheid BPA die in de bon mag zitten. De Stichting Papier Recycling Nederland (PRN) gaat op dat moment opnieuw bekijken of de kassabon gerecycled kan worden. Ook Milieu Centraal geeft aan de ontwikkelingen in de gaten te houden en eventueel een nieuw advies te geven. Tot die tijd gooi je de bon het beste weg bij het restafval.

Meer over:

kassabonnen, bonnen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

John1313
John131316 dec. 2018 - 17:38

En dan te bedenken dat er zoveel nuttige onderwerpen niet worden besproken. Geïnspireerd door Groen-Links? (sorry voor deze twee vieze woorden)

2 Reacties
costnix
costnix16 dec. 2018 - 18:21

Wat er mis met het woord groen?

John1313
John131316 dec. 2018 - 18:23

De manier waarop het gebruikt wordt in Nederland (Europa), om burgers uit te melken!! Oprecht groen zou bijdragen aan een beter milieu en daar is idd niks mis mee.

cleaninglady
cleaninglady16 dec. 2018 - 17:20

De kassabon. Bijna NIEMAND van de klanten weet dat dit een bon is die niet recyclebaar is. De bonnen gaan worden op straat weggegooid,ze gaan het normale afval in of ze belanden bij het papier. Je zou zeggen dat je geen bon wil nemen want daar wordt regelmatig naar gevraagd in de winkels zoals A.H. en Action maar mensen die goed met hun geld omgaan moeten wel een bon laten uitdraaien want er moet gecontroleerd worden of alles wel klopt qua afrekenen. Doet men dat niet dan is men wèl wat onverschillig met uitgeven. Mensen met genoeg om te besteden hebben hier geen problemen mee.Dit is een probleem voor de bedrijven en de regering om hier aan te werken. Misschien wèèr een regeltje of wet erbij ?. We komen om van de wetten en regels.

tijger1
tijger116 dec. 2018 - 16:34

Wereldschokkend onderwerp. 

1 Reactie
Pjotr48
Pjotr4816 dec. 2018 - 20:21

Niet erg hoor, dat je het niet begrijpt.

Kareltjes
Kareltjes16 dec. 2018 - 15:05

Jemig overal wordt tegenwoordig over gezeikt. Nu de kassabon pfff

Netflixfan
Netflixfan16 dec. 2018 - 9:49

In een volgende uitzending graag even die achterhaalde gidsen van jullie bespreken. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!