Kassa

Afvalstoffenheffing steeg nog nooit zo hard

21-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
afval scheiden container 1127
De gemeentelijke woonlasten voor huiseigenaren zijn gemiddeld 5,2 procent hoger dan in 2019. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) is de stijging fors hoger dan vorig jaar, toen het nog 3,4 procent was. Omdat iedere gemeente zijn eigen tarieven vaststelt zijn de onderlinge verschillen groot.
De afvalstoffenheffing springt eruit met een stijging van gemiddeld 9,5 procent, aldus VEH. Niet eerder stegen de kosten die huiseigenaren en huurders betalen voor het ophalen van huisvuil zo hard. Zes gemeenten verhogen de heffing met meer dan 50 procent. De gemeente Etten-Leur is wat dat betreft koploper. Daar betalen huishoudens 151 euro, een stijging van 64 procent. In 157 gemeenten bedraagt de stijging meer dan 10 procent.
Gemeenten moeten meer betalen voor het storten en verbranden van restafval, omdat de overheid recycling wil bevorderen. Dat is volgens VEH een belangrijke oorzaak van de stijging van de afvalstoffenheffing.
De lastenverzwaring kan inwoners flink in hun portemonnee raken, constateert de VEH. In Laarbeek is de rekening voor huiseigenaren dit jaar gemiddeld 220 euro hoger dan in 2019.

Soms een daling

In 19 gemeenten dalen dit jaar de woonlasten. Vaak is dat met een gering bedrag van een of enkele euro’s. Maar huiseigenaren in Westerwolde-Bellingwedde, Koggenland, Medemblik, Haren (Gr) en Hoorn kunnen een grotere lastenverlichting tegemoet zien. Hier daalt de aanslag van de gemeente dit jaar met bedragen tussen de 21 en 82 euro.

VEH: afspraken nodig

De VEH geeft aan dat gemeenten steeds meer geld zeggen nodig te hebben voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg. Gemeenten hebben nauwelijks mogelijkheden om deze kostenstijging op te vangen, behalve met een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb). De Vereniging Eigen Huis vindt dat er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden tussen het Rijk en de gemeenten over de bekostiging van deze zorgtaken. "Budgettaire problemen mogen niet via een hogere ozb op huiseigenaren worden afgewenteld om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen."
De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing aan hun gemeente, maar geen ozb.

Minister: te vroeg om in te grijpen

In een reactie noemde minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) het "te vroeg" om in te grijpen. Wel zei hij dat er overleg plaatsvindt met de gemeenten over de hogere kosten die zij hebben voor bijvoorbeeld de jeugdzorg. Knops onderstreepte de 'gemeentelijke autonomie' bij het heffen van lasten. Bronnen: VEH/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Coboo1
Coboo122 feb. 2020 - 15:04

We zijn er zelf bij mensen, al die troep in overbodige verpakking niet meer kopen.Zelf een tas mee nemen naar de winkel. Als je over straat loopt zie je papier, plastiek, lege blikjes dat komt daar niet vanzelf.Er zijn mensen die dat willens en wetens er neer gooien, ja en natuurlijk heeft de gemeente een ploeg mensen aan het werk die onze zooi weer op moeten ruimen.Mensen vergeten dat zij de gemeente zijn en dus ook voor die kosten op moeten draaien. 

1 Reactie
endemion
endemion24 feb. 2020 - 20:17

Alsof je daar zo makkelijk onderuit komt. Dat heeft de industrie goed voor elkaar de verantwoording lekker afschuiven op het individu.https://youtu.be/koqNm_TgOZk

harmsen
harmsen22 feb. 2020 - 10:19

Ik woon in een gemeente in de Achterhoek. Diezelfde gemeente die bijna elke afvalstroom meent te moeten recyclen. Door mijn handicap moet ik incontinentiebroekjes en inleggers gebruiken.  Dit geldt ook voor luiers van baby's. Die moeten bij het restafval.  Ga dat soort afval dan ook hergebruiken en zamel het daarom ook apart in. Nee hoor, dat levert geld op.

gerardvantol
gerardvantol21 feb. 2020 - 16:07

Natuurlijk grijpt de minister niet in. Dat zou volledig tegen de wens van zijn baas uitbuitkampioen Rutte ingaan. Elke cent die de gewone Nederlander heeft zal uit zijn of haar portemonnee geknepen worden. Verbeeld je dat het gepeupel leuke dingen kunnen doen met hun geld. En zolang de zogenaamd onafhankelijke onderzoekbureaus netjes het woord van Rutte dat het zo goed gaat en de Nederlander zo gelukkig is blijven verkondigen, kraait er geen haan na dat we gewoon belazerd en bestolen worden.

1 Reactie
frits
frits21 feb. 2020 - 17:24

IDD, het is niet alleen Ruitte maar ook zijn mede oplichters (coalitie), politici staat gelijk met oplichterij bah wat een tuig.

chirpy
chirpy21 feb. 2020 - 15:26

Het is nooit leuk om belasting te betalen, het vermindert in ieder geval de koopkracht, maar waar zouden de gemeenten nu het extra geld kunnen betrekken om al die verplichtingen te voldoen?

vrijmark1
vrijmark121 feb. 2020 - 15:15

Volgens Rutte 111 komt na het zuur het zuur en wederom opnieuw voorgelogen dat de meeste Nederlanders er ook volgens het Nibud op vooruit zouden gaan , maar opnieuw veel inleveren

snuffelbaard
snuffelbaard21 feb. 2020 - 14:41

Wat we ook doen, financiëel heeft het toch allemaal geen zin. Graaien, graaien en nog eens graaien.. Hopeloos..

pk49
pk4921 feb. 2020 - 14:10

de allernieuwste melkkoe ? Door alles af te schuiven op de gemeenten en zelf alle verantwoordelijkheid te ontlopen kennen we kabinet Rutte weer. Wanneer zijn we deze ellendige bedrijfsleven kabinet kwijt, die steeds de burger op kosten jaagt en niets onderneemt ?

aad piraat
aad piraat21 feb. 2020 - 13:55

"Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing aan hun gemeente, maar geen ozb."  Is een belachelijke onware aanname alleen omdat het onder een andere noemer in rekening wordt gebracht. Door het invoeren van de WOZ als mede rekennorm voor de hoogte van de huur betaald de huurder wel degelijk mee aan de OZB belasting van de verhuurder en aan alle gemeentelijke heffingen. Het bedrog achter de milieu lobby is de basis voor de volksverlakkerij achter het afval verdienmodel. Op alle verpakkingen en witgoed betaal je als consument bij aanschaf al een heffing als verwijderingsbijdrage, hierna mag je het zelf sorteren en wegbrengen als onbezoldigd medewerker van de gemeente en de afvalverwerker en ter beloning mag je deze voor hun uiterst geringe en verminderde inspanning ter beloning rijkelijk vergoeden middel de afvalstoffen heffing en de gemeentelijke heffingen. En zo woekert het VVD virus als grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan het coronavirus lekker voort. 

1 Reactie
srkooy
srkooy21 feb. 2020 - 14:14

100% mee eens. De huurder betaalt via zijn huurbaas gewoon verborgen OZB . Het wordt tijd dat we met 18 millioen optrekken naar Den Haag om de gemeenten te dwingen een halt toe te roepen aan dit soort praktijken,

Erik88
Erik8821 feb. 2020 - 13:21

De belangrijkste oorzaak is genoemd. Het rijk. Zij verhoogt de tarieven van restafval en die berekenen de gemeente door aan de burger.En de OZB. Die zal de komende jaren heel fors gaan stijgen. Het rijk heeft de jeugdzorg en WMO over de schutting gegooid naar de gemeente, zonder voldoende geld. De meeste gemeenten hebben na jaren van verliezen geen reserves meer. Dan zijn er maar 2 mogelijkheden. De basisfuncties in de gemeenten terugbrengen (groenonderhoud, sporthal etc) en de OZB verhogen. Ook hier is het rijk voor een belangrijk deel de oorzaak.. En het rijk gaat de burger fors laten betalen voor alle milieumaatregelen de komende jaren.

1 Reactie
gypsyjoy
gypsyjoy21 feb. 2020 - 18:51

Net als de verhuurders heffing, die wordt ook over de rug vd huurder betaald.En zo gaat het met alles. Als ik kijk naar de belasting aangifte en wat daarin veranderd is dan worden de rijken idd rijker en de armen armer. Dat is wat Rutte & Co willen. Een grote tweedeling. Nog even en dan is er niks meer te graaien bij ons. Zijn er alleen maar verliezers. En voedselbanken,mag ik hopen......

kaartendraak
kaartendraak21 feb. 2020 - 12:53

Het zou handiger zijn als ze bepaalde onnodige verpakkingen eens gingen verbieden.Mar gelukkig kunnen we deze rekeningen(ook voor het water) tot eind mei laten liggen, dan hebben we ons vakantiegeld en kunnen we betalen. Op vakantie van het vakantiegeld is er voor velen dus al niet eens meer bij.

marleenvanh
marleenvanh21 feb. 2020 - 12:19

Ja natuurlijk....... 'We' moeten steeds meer zelf doen aan de afvalverwerking (op zich geen enkel probleem natuurlijk) en aan afval is veel te verdienen voor de overheid, maar ondanks dat moeten de burgers steeds meer betalen. Mooi melkkoetje met -uiteraard-  GELUL OVER HUT MULLIJEU weer als (drog) reden..... 

1 Reactie
srkooy
srkooy21 feb. 2020 - 14:19

Ik moet nu 200 meter lopen om glas, papier  en restafval te "scheiden". Voel mij langzamerhand afvalverwerker worden. De basis voor die ellende: de verpakkingsindustrie in een onderonsje met "Den Haag"  die vervolgens de gemeenten daarmee opzadelt !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!