Tegenwoordig kun je afval in huis op vele manieren weggooien. Zo hoort je mandarijnenschil bij het GFT, gooi je je frituurolie verpakt en wel in de prullenbak en kun je bij een papieren taartdoos het plastic bij het PMD en het papier in de papierbak deponeren. Alles heeft zijn eigen plek waar het het best weggegooid kan worden. Waarom is het afval scheiden zo belangrijk? En weet je wel zeker of je het goed doet?
Weten waar je afval moet weggooien of scheiden is niet altijd makkelijk. Sommige dingen kun je gewoon door de wasbak spoelen en andere kun je het best in een daarvoor bestemde afvalbak deponeren. En in sommige gemeenten doen ze nauwelijks aan afvalscheiden. Toch kun je dan nog opletten. Wist jij bijvoorbeeld dat kattenbakvulling niet bij het GFT hoort?
Volgens Mariska Joustra van Milieu Centraal draait recyclen vooral om het behouden van grondstoffen. Plastic recyclen heeft bijvoorbeeld pas zin als je het plastic weer opnieuw kunt gebruiken in plaats van dat de grondstof verloren gaat.
“Als er een verkeerd product in de afvalstroom komt is dat niet erg, maar als de stroom te vervuild is geraakt moet hij worden afgekeurd”, zegt Joustra. “Als bijvoorbeeld de GFT-stroom te veel plastic bevat is het niet meer mogelijk hier compost van te maken.”
Het is dus belangrijk dat afval op de juiste plek wordt weggegooid. Maar toch worden veel producten niet op de juiste manier gescheiden. Denk bijvoorbeeld aan een vieze, vette pizzadoos of kartonnen koffiebekers. Die horen respectievelijk bij het restafval en het PMD. Grote stukken piepschuim en fruitnetjes horen daarentegen niet in het PMD. Het netje hoort bij restafval en piepschuim moet bij de milieustraat waar het weer goed gerecycled kan worden.
Ook kun je beter geen drinkglas of ovenschaal in de glasbak gooien. Dit is niet hetzelfde type glas en zorgt voor problemen bij het hergebruiken. Gooi dit dan ook bij het restafval.
Joustra van Milieu Centraal heeft een aantal tips, waardoor afval beter kan worden hergebruikt. “Als je kleding wegdoet, zorg dan dat je het in een afgesloten zak wegbrengt. Wanneer textiel nat wordt is het een natte hoop en je kunt dan niet meer bij de vezels om kleding dan te recyclen.” Ook noemt ze pizzadozen, een schone mag wél bij het oud papier, maar eentje met vetvlekken niet.
Aan verwerking van al het afval dat we produceren zijn kosten verbonden. Producenten van verpakkingen betalen voor recyling van hun product aan het Afvalfonds. Deze kosten zijn vaak weer meebrekend in de prijs van een product.
Als een afvalstroom te vervuild en dus afgekeurd is, wordt het verbrand. “Mensen die hun best hebben gedaan in het afvalscheiden hebben het dan voor niks gedaan en er zijn geen grondstoffen behouden gebleven”.
De transitie naar een circulaire economie is volgens Joustra onomkeerbaar, ook de overheid heeft het streven een circulaire economie te zijn in 2050. Het idee is dat we afval dan als grondstof gaan zien. Ze noemt voorbeelden van situaties waarbij afval gebruikt wordt om wat nieuws van te maken. “Vanuit de horeca zijn ze sinaasappelen gaan inzamelen om daar nu likeur van te maken. Ook kan van reststromen van olijfolie en avocado’s, die niet worden verkocht, zeep worden gemaakt.” Volgens haar hebben sommige producten zo zelfs meer waarde dan het afval eerst had.
Het is heel lastig om van elk product te weten waar het weggegooid moet worden. Zo zegt Joustra dat sommige producten met meerdere onderdelen lastig te scheiden zijn. “Het kan soms verwarrend zijn als een plastic bakje een papieren wikkel heeft met een folie. Wat kan helpen is om dan de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal te raadplegen. Die weet voor elk stuk afval raad.
Bron: Milieu Centraal
gewoon na na-scheiden dat is het beste en door al de foute dingen in de verkeerde bak ook goedkoper.
Het is best ingewikkeld en het verschilt ook per gemeente. Zo had ik laatst een discussie met mijn broer uit Zierikzee. Daar moeten chips zakken en melkpakken in de restafval, terwijl mijn gemeente Meierijstad juist zegt, nee die moeten bij het plastic. In de gemeente van mijn vriend, Alphen aan de Rijn, daar hebben ze voor de flat ondergrondse containers staan. Keurig kan je daar alles scheiden. Op de dag van lediging stonden wij toevallig op het balkon en konden dus van bovenaf zien wat er gebeurde. Er kwam een grote vrachtwagen met een soort van container erop die aan de bovenkant helemaal open was. Als eerste werd de plastic-container geleegd, daarna en dus daarbovenop de groen-container om vervolgens het restafval boven op alles te gooien. Tot zover het afval scheiden. Als iemand het nog snapt...........
Dit is nu precies de reden dat achteraf scheiden stukken beter is. Dan wordt het gedaan door mensen die daar een opleiding voor gehad hebben en niet door onwetende gewone mensen, die hoe ze ook hun best doen er nooit uit kunnen komen.
In de eerste plaats moeten de fabrikanten rekening houden met het afval scheidings proces als ze een verpakking maken ! Dus zoveel mogelijk van hetzelfde materiaal wat het recyclen bevordert / makkelijker maakt voor de Consument en het milieu.....
Heb een 1 persoons huishouden. Nu met dit warme weer 1 zak elke dag gewoon de containers in. Ja ik beken zonder te scheiden. Ik gooi ze nog in de containers, de buurt nationaliteit ??? zet de troep er gewoon naast.
Doe netjes met U mee. Als alleenstaande ga je geen dagen lang rommel opsparen. Wat met dit warme weer in je keuken staat te stinken.
Wij doen ons uiterste best om afval te scheiden. Maar als je buren het niet interesseert en in alle bakken alle afval gooit omdat ze enorm veel hebben (?) . En al spreek je ze er op aan, dan krijg je schouderophalen en een antwoord "het wordt later toch weer bij elkaar geooid, dus ik doe er niet aan mee" of "heeft toch een zin" of "het zal mijn tijd wel duren". Het is dat wij 2 katten hebben en de restbak daardoor iedere maand aan de straat moet ( stank). Verder hebben we weinig rest afval en dat ook zo met groen. Zo goed als alles gaat op de composthoop. Krijgen we al jaren goede compost van. We hebben dan ook een uitbundige tuin. Wat wel vrij veel is , is het plastic. Nog steeds veel zaken verpakt in plastic en folies. Gelukkig kan daar veel van hergebruikt kan worden. Tenminste als je buren de lading niet vervuilen. De mens is heel hardleers!
Mijn flatje is tegenwoordig net een afvalstation, bak voor papier (wordt slechts 1x per mnd opgehaald, dus zeg maar bakken!), bak voor plastiek (al dat plastiek van voeding was ik om met afwasmiddel, anders stinkt het je huis uit (wat kost mij dat aan afwasmiddel en water wel niet), bak voor GFT (die containers ervoor zijn te smerig om open te doen, het wemelt er van de vliegjes omheen en als je die opendoet dan word je ook nogeens belaagd door een lading vliegen en vaak maden aan de randen, smerig gewoonweg en slechts heel zelden na klachten wordt eindelijk zo'n container eens vluchtig schoongemaakt door de gemeente en wat onder die container ligt, nou, dat laten ze gewoon liggen), glas moet je naar de glasbak brengen, kleding naar de kledingcontainer, etc. etc. En dan hebben die gemeente nog een boel eisen ook, dit moet zus en dat moet zo. Laat ze zelf lekker weer dat afval gaan scheiden! We betalen ons blauw aan gemeentebelastingen, wat doen ze daar dan van? Moet je verdikkie ook nog bijna 3 euro betalen voor een gewone afvalzak als je die in weer een aparte container moet doen. Wij doen verdikkie al het werk en ons huis is net een afvalstation. Ben dat gezanik meer dan zat. Ik vind het zo langzamerhand een smerige en onhygiënische bedoeling. laat de gemeente het gewoon zelf weer doen voor die torenhoge gemeentelijke belastingen die we elk jaar betalen! Is ook goed voor de werkeloosheid Je moet gewoonweg afvalexpert zijn om te weten wat bij wat hoort en wat niet, pfff
Kartonnen drankpakken ? De 1 zegt bij het papier, de ander zegt, nee, bij het restafval, nee, zegt de milieu straat, bij de speciale dank karton container.... die is er dus niet. Ik weet het niet meer hoor.
Hier moet men bijna een Beta opleiding (minimaal) hebben genoten. Los van alles wat moet - hoe komen mensen met loopproblemen bij de diverse aanbied punten? En ook, het klinkt zo gemakkelijk: de kartonnen dozen klein maken. Hoe dan? Zijn tegenwoordig bijna van beton gemaakt. Wil wel meewerken maar hoe is punt twee.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!