Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Afvalberg moet omlaag

02-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
afval_10.jpg
Minder vervuiling en minder verspilling. Consumenten en bedrijven moeten zuiniger worden met grondstoffen, meer recyclen en minder weggooien. Dat zijn de uitgangspunten van een woensdag gepresenteerd plan van de Europese Commissie voor een Europese kringloopeconomie. Brussel trekt ruim 6 miljard euro uit om de plannen te realiseren.
Doelstellingen
Zo moet over vijftien jaar 65 procent van al het huishoudelijke afval gerecycled worden en 75 procent van het verpakkingsmateriaal. Ook moet het storten van afval fors worden verminderd. Brussel wil dat in 2030 hooguit nog 10 procent van het afval op stortplaatsen belandt.
Houdbaarheid
Producten zouden langer mee moeten gaan. In het ontwerpen van de producten zou daar dan ook al rekening mee moeten worden gehouden. Bovendien zouden producten makkelijker uit elkaar te halen moeten zijn zodat onderdelen gerepareerd of gerecycled kunnen worden.
Heruitvinden
,Dit draait om het heruitvinden van de Europese economie'', zei vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Volgens hem gaat dit niet alleen om afval, maar om het hele proces daaromheen. ,,We maken de cirkel rond.'' Timmermans noemde de doelstellingen ,,realistisch en haalbaar'' ondanks de verschillen tussen EU-landen.
'Zwakke kopie'
Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) is teleurgesteld in Timmermans en vindt het voorstel over de afvalberg een ,,zwakke kopie'' van eerdere regels. Volgens GroenLinks-collega Bas Eickhout is Timmermans ,,gezakt voor zijn eerste grote Europese beleidstest''. Er is niet alleen vertraging met de kringloopeconomie, het plan is ,,substantieel zwakker''.
Zowel het Europees Parlement als de EU-lidstaten moeten zich over de voorstellen uitspreken.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!