Kassa

'Afspraken scheiding al bij huwelijk maken'

13-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huwelijk_01.jpg
Bruidsparen moeten bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract meteen ook afspraken voor bij een eventuele scheiding maken. Netwerk Notarissen dat een 'anti-vechtscheidingsclausule aanbiedt, zegt woensdag in het AD dat het een broodnodige belofte is tegenwoordig.

Voorkomen vechtscheiding

,,Wij vinden dat we als notarissen ons steentje moeten bijdragen aan het voorkomen van vechtscheidingen'', zegt Lucienne van der Geld, directeur van het samenwerkingsverband van 160 notariskantoren in de krant.,, Het is makkelijker afspraken te maken als je relatie goed is en de scheiding nog niet in zicht is.''
Volgens de notarissen zeggen mensen die gescheiden zijn dat betere afspraken vooraf veel ellende hadden kunnen voorkomen. Wie de afspraken breekt, krijgt een fikse boete. De hoogte wordt vooraf door het bruidspaar vastgesteld. ANP/AD
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

m j trapman
m j trapman13 sep. 2017 - 16:19

Sterker nog: het moet regel worden dat een huwelijk elke twee jaar door beide partijen, onafhankelijk van elkaar, bevestigd wordt, en zo niet, dan wordt het automatisch ontbonden volgens de regels zoals die het meest recent door beide echtelieden gezamenlijk zijn afgesproken. Dat wil dus zeggen:- Voor het huwelijk/partnerschap wordt aangegaan, leggen beide partners vast wat er gebeurt bij ontbinding, bij de notaris. Zij kunnen die afspraken op elk moment dat ze willen bijstellen of veranderen. - Elke 2  jaar dienen beide partners zich tegelijkertijd individueel te melden bij twee verschillende bureaus van de burgerlijke stand, om het huwelijk te bevestigen. Als dat niet gebeurt begint de Burgerlijke stand aan de procedure ter ontbinding van het huwelijk en wijst een curator aan om de scheiding te begeleiden. - Om dit te bekostigen wordt bij het huwelijk een premie betaald die die dient als een verzekering. 

1 Reactie
lion4
lion426 feb. 2018 - 16:28

Als ik er zoveel moeite voor had moeten doen was ik in 1967 nooit getrouwd maar vrijgezel gebleven, maar misschien namen wij toen langer de tijd om aan elkaar te wennen en te leren dat je met elkaar moet praten, ( niet schreeuwen dus )

frans56
frans5613 sep. 2017 - 15:09

Bedoelen ze hiermee soms een trouwfoto met een stippel lijntje tussen de personen. met als bijschrift: Bij scheiding hier doorscheuren ???

tijger1
tijger113 sep. 2017 - 12:46

Die standaard huwrlijkse voorwaarden per 1-1-18 zijn maar heel beperkt. 

tenormin
tenormin13 sep. 2017 - 12:01

Trouwen op huwelijkse voorwaarden wordt per 1 Januari 2018 standaard; dan moet men voor Gemeenschap van Goederen naar de notaris. Dus dat is dan sowieso anders. Persoonlijk zou ik er ook vóór zijn om voor het huwelijk alles vast te leggen. De meesten laten nog teveel hun "emotie" spreken en denken dat het een motie van wantrouwen is. Juist niet; kwestie van gezond verstand.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!