Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Afronden tarieven parkeergarages oneerlijk

13-12-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Fallback image for card
In navolging van de actie tegen het oneerlijk afrekenen van belminuten, besteedde Kassa op 9 oktober ook aandacht aan de parkeergarages, waar de tarieven eveneens naar boven worden afgerond. Als u slechts één minuut te laat bent, betaalt u vervolgens een heel uur extra. Ook passen ze diverse andere trucjes toe. Zo rekenen ze vaak niet met een vol uur, maar met slechts 50 minuten. Niet alleen commerciële garages kloppen zo geld uit uw zak, ook gemeenten weten heel goed hoe ze flink aan u kunnen verdienen op parkeertarieven.
Motie tegen oneerlijke parkeertarieven
Deze oneerlijke wijze van afronden is de politiek gelukkig niet ontgaan. Eind november hebben de PvdA, D66 en GroenLinks een motie ingediend. Die partijen vinden namelijk ook dat parkeergarages hun tarieven vaak op een onredelijke manier naar boven afronden. Dat is zeer onwenselijk, dus hebben ze een motie ingediend waarin ze minister Verhagen verzoeken om de lokale overheden en particuliere eigenaren van parkeergelegenheden te bewegen tot eerlijke tarieven.
Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft afgelopen week laten weten niets aan de parkeertarieven te kunnen doen. Hij heeft er namelijk geen zeggenschap over, dat is aan de gemeenten. De minster heeft de motie dan ook ontraden. De volledige motie en het antwoord van de minister daarop kunt u hier vinden.
PvdA en D66: ingrijpen tegen dit soort oneerlijke praktijken gewenst
Volgens Martijn van Dam, Tweede Kamerlid voor de PvdA, en Kees Verhoeven van D66 is dat volkomen onterecht. De landelijke overheid kan altijd een signaal afgeven dat bepaalde oneerlijke praktijken onwenselijk zijn. Als minster valt heus wel wat te bedenken om te zorgen dat er iets verandert. Zij vinden het een zwakte bod om het op een andere bestuurslaag af te schuiven.
Kassa heeft eerder actie gevoerd tegen het naar boven afronden van belminuten. PvdA, D66, GroenLinks en de VVD hebben minister Verhagen daar kortgeleden ook op aangesproken. De minister heeft een paar weken geleden wel de grootste telecombedrijven op de vingers getikt en gezegd dat ze met abonnementen moeten komen die per seconde rekenen. Maar als het om parkeergarages gaat, geeft hij opeens niet thuis.
De belminuten en parkeertarieven gaan voor de oppositie allebei over oneerlijke praktijken. Het is de taak van de minister van Economische Zaken om op te komen voor de belangen van de consument. Minister Verhagen moet actief nagaan waar nog op oneerlijke wijze zaken wordt gedaan. En hij kan natuurlijk altijd voor een ander wettelijk kader zorgen waarbij hij wel kan ingrijpen.
De motie is aangenomen door een meerderheid in de Tweede Kamer, alleen VVD en CDA hebben tegen gestemd, dus de minister moet er wel iets mee doen. Verhagen heeft het nu alleen afgeschoven op minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Volkomen onterecht vinden de PvdA en D66, Verhagen moet het zelf oppakken en met de gemeenten en particuliere eigenaren van parkeergarages om tafel gaan zitten. Er is dus nog werk aan de winkel voor de partijen die de motie hebben ingediend om te zorgen dat de minister zich net als bij de belminuten uitspreekt tegen de oneerlijke manier van afronden.
Reactie parkeergarages:
Gemeenten
Uit de eerdere uitzending bleek al dat steeds meer gemeenten overstag gaan. Arnhem, Nijmegen, Rotterdam rekenen al eerlijk af per minuut of in kleinere eenheden dan een vol uur. En sinds Kassa zijn in Utrecht ook al twee gemeentelijke parkeergarages om.
Maar in Amsterdam bijvoorbeeld komt in de parkeergarages van de gemeente geen betalen per minuut ('real time'), anders loopt de gemeente te veel inkomsten mis. Dat heeft VVD-wethouder Eric Wiebes in november laten weten. Voor veel gemeenten zijn de parkeertarieven dus een melkkoe die ze niet kwijt willen.
In onwillige plaatsen zal de lokale politiek dus haar invloed in de gemeenteraden moeten aanwenden om het parkeerbeleid aldaar te wijzigen.
Particuliere parkeergarages
Vexpan, het overkoepelende platform waar onder andere de parkeerbeheerders bij zijn aangesloten, heeft Kassa het volgende laten weten: “Betalen per uur is uit de tijd, Vexpan is voor een andere, eerlijke wijze van betalen. Steeds meer leden rekenen gelukkig al in kleinere eenheden dan afronden op het hele uur. Ze heeft al haar leden op de hoogte gesteld van deze visie die ze eerder in Kassa heeft gemeld. Overigens hebben de gemeenten het merendeel van de parkeergarages in ons land in handen.”
In de parkeergarages van Q-Park wordt nog steeds nergens per minuut gerekend. In bijna 70% wordt er echter niet in een vol uur, maar in kleinere eenheden dan 60 minuten afgerekend met een minimum van 20 tot 56 minuten die dus altijd in rekening worden gebracht. Of ze dat gaat wijzigen hangt wat Q-Park betreft af van het gesprek met de minister dat ze graag met hem wil voeren. Bij ParkKing wordt momenteel in vier (binnenkort vijf) van de elf parkeergarages al per minuut betaald. P1 en Interparking hebben niet gereageerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!