Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

AFM waarschuwt tegen aanbieders beleggingsproducten

23-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geldbootje_38.jpeg
Om consumenten nog beter te waarschuwen staat op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een aparte waarschuwingslijst tegen 'boiler rooms'. Dat is een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties, die met behulp van gehaaide verkopers bellen naar potentiële beleggers om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen.
De AFM krijgt regelmatig meldingen van consumenten die benaderd zijn door een (vermoedelijke) boiler room. Consumenten krijgen een aanbieding om (waardeloze of niet bestaande) aandelen te kopen tegen een aantrekkelijke prijs. Consumenten die hierop ingaan zijn meestal hun geld kwijt. De AFM wil snel tegen deze boiler rooms kunnen waarschuwen en consumenten via een aparte waarschuwingslijst ook meer bewust maken van deze vorm van oplichting. Ondernemingen komen op de waarschuwingslijst als zij ongevraagd consumenten in Nederland beleggingsdiensten hebben aangeboden of wanneer zij buitenlandse beleggers hebben verteld gevestigd te zijn in Nederland. Daarbij heeft de AFM vastgesteld dat de ondernemingen niet beschikken over een AFM-vergunning of een Europees paspoort. De bedragen die consumenten kwijt raken door boiler rooms lopen uiteen van een paar duizend tot honderdduizenden euro’s. Helaas blijkt dat consumenten vaak meerdere malen worden opgelicht, aldus de . Slachtoffers van een boiler room worden vaak na maanden of zelfs jaren opnieuw benaderd door een onderneming met een andere naam. Zij claimen te kunnen helpen door de (waardeloze) aandelen te kopen of voor het slachtoffer te kunnen verkopen. Maar voordat ze iets kunnen doen moeten wel 'borgsommen' of 'belasting' worden betaald. Na deze betaling hoort de consument niets meer van de onderneming en is voor een tweede keer opgelicht.
Website AFM : Waarschuwingslijst

Meer over:

beleggen, afm, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!