Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

AFM treedt op tegen aanbieders grond

06-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grondbelegging.jpg
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten voor beleggingen in grond. Aanbieders beloven hoge rendementen, maar het is ,,zeer onzeker'' of die gehaald kunnen worden, zo meldde de toezichthouder donderdag. Vorig jaar besteedde Kassa aandacht aan beleggingen in Nederlandse grond. Toen bleek al dat geinteresseerden zeer voorzichtig te werk moeten gaan.
De aanbieders speculeren vooral op een verandering van het bestemmingsplan van de grond. In het algemeen wordt grond veel meer waard als de agrarische bestemming wijzigt naar bouwgrond, bijvoorbeeld voor woningen. De kans dat het bestemmingsplan wijzigt, is ,,zeer ongewis'', aldus de AFM. De kopers van de beleggingsobjecten betalen bovendien al een hogere prijs voor de grond dan de aanbieder van het product. Particulieren zouden inmiddels tientallen miljoenen euro's in grondbeleggingen hebben gestoken. Daarbij zijn rendementen van 10 tot 20 procent voorgespiegeld. Onrealistisch hoog, zo vindt de AFM. De AFM heeft al eerder gewaarschuwd voor grondbeleggingen. De toezichthouder zegt de afgelopen tijd diverse maatregelen te hebben genomen tegen aanbieders en bemiddelaars. Enkelen hebben de activiteiten moeten staken. Handelen in grond is niet verboden, maar partijen hebben een vergunning nodig als zij vragen om investeringen in beleggingsobjecten onder de 50.000 euro. Tot dusver heeft de AFM geen enkele vergunning verleend.
Voorzichtig! 3 indicaties om supervoorzichtig te zijn met beleggingen: 
- het betreft een exotische belegging
- er worden beloften gedaan van 8% of meer “gegarandeerd” rendement
- belegging valt niet onder AFM-toezicht
doe je huiswerk:
- op internet informatie verzamelen
- check de feiten (bijvoorbeeld wat investeert de aanbieder zelf, is er een bankgarantie afgegeven, bij wie en onder welke voorwaarden; beleggen in grond: check bij gemeenten, het kadaster) Bij de
AFM kunt u terecht als u vragen of twijfels heeft over een financieel product of een aanbieder van financiële producten. Bron: ANP/Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!