Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

AFM pleit voor persoonlijke pensioenrekening

24-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spaarpot930x520
Het pensioensysteem is niet houdbaar en het is niet realistisch om te vertrouwen op een gegarandeerd en waardevast pensioen. Dat zegt Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tegen De Telegraaf.
Eigen pensioen
Van Vroonhoven pleit in een gesprek met de krant voor een persoonlijke pensioenrekening. Daarop zou in één oogopslag te zien moeten zijn wat iemand daadwerkelijk heeft gespaard voor zijn eigen pensioen. Volgens de bestuurder is dat met mijnpensioenoverzicht.nl niet het geval.
Wereld veranderd
„Nee, onder allerlei aannames en veronderstellingen zou dat het bedrag kunnen zijn dat je krijgt. Maar het is niet gezegd dat dat zo is. Als de veronderstellingen over de rente, over de vergrijzing, over het aantal baanwisselingen allemaal niet kloppen - en de kans is groot dat de wereld er over twintig jaar anders uitziet dan we nu denken - dan komt dat bedrag er niet uit”, aldus Van Vroonhoven tegen de krant. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

rinuszwam
rinuszwam26 jun. 2016 - 16:52

Gepensioneerden hebben daar geen behoefte aan , wel zekerheid t.a.v.van het netto besteedbare inkomen ! En juist daaraan schort het al jaren aan Pensioenen al 2 keer gekort de 3e keer in 2017 , belastingen omhoog/toeslagen omlaag plus nog een onrechtvaardig zorgsysteem welke de kwetsbare o.a. gepensioneerden het meest/hards Treffen ! een schandalige situatie !

cocosun
cocosun25 jun. 2016 - 18:41

Ik heb altijd mijn eigen pensioenpot opgebouwd en was behoorlijk 'pissed" dat ik bij mijn nieuwe werkgever verplicht werd aan het bedrijfspensioenfonds mee te doen. Nu betaal ik dus ongewild dubbele premie en kan een groot deel niet meer aftrekken!

tijger1
tijger124 jun. 2016 - 18:47

Test

donna53
donna5324 jun. 2016 - 12:54

Het probleem blijft dat de overheid/pensioenfondsen de regels tussentijds rustig weer veranderen. In eerste instantie was mijn ABP pensioen waardevast en 70 % van het laatstverdiende loon. Daarna werd het plotseling 70% van het middelloon. Een stuk minder dus. We betaalden voor de VUT, maar konden er geen gebruik meer van maken. Toen betaalden we voor de FPU maar dat werd ook afgeschaft. Allemaal betaalt voor de mensen die ouder waren en daar nog wel gebruik van konden maken. Daar hoorde je nooit iemand over klagen zoals nu.Zo'n 15 jaar geleden stond er op mijn ABP overzicht: u heeft .....euro gespaard voor uw pensioen. In latere overzichten werd er geen melding meer van het bedrag gemaakt en wordt er steeds wat minder uitbetaald.Een eigen gespaard pensioen klinkt dus aardig maar is totaal geen garantie voor wat het uiteindelijk oplevert.

lottesanne
lottesanne24 jun. 2016 - 12:39

Dan blijft wat je hebt gespaard in elk geval van jou. het is ook overzichtelijk. En een bijkomend voordeel is dat de overheid er niet uit kan graaien wat in het verleden is gebeurd.

1 Reactie
henk pieters
henk pieters25 jun. 2016 - 20:42

Ja ja zoals de rente op mijn spaarrekening, wel heel naief om te denken dat je gespaarde pensioen  van jou is......er is altijd inflatie, of denk je dat wat je spaart, automatisch betekent dat je meer terugkrijgt als dat je hebt ingelegd. Ik zou wel de kristallen bol, willten zien die al de financiele experts gebruiken.....

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!