Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

AFM: Nederlanders met migratieachtergrond financieel kwetsbaarder

23-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Euro 1127

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn Nederlanders met een migratieachtergrond gemiddeld financieel kwetsbaarder dan Nederlanders zonder migratieachtergrond. Dat blijkt uit een rapport dat de autoriteit heeft gepubliceerd. 

Volgens het rapport krijgen mensen met een migratieachtergrond vaker te maken met schuldenproblematiek en betalingsachterstanden. Vooral bij mensen met een niet-westerse achtergrond is dat aandeel hoger. Volgens de AFM zijn onder andere een lager onderwijsniveau en een minder sterke positie op de arbeidsmarkt daar oorzaken van.

AOW vaak ontoereikend

Verder komt uit het rapport naar voren dat bij eerste generatie Nederlanders de oudedagsvoorziening vaak niet voldoende is. Vaak komen mensen op latere leeftijd naar Nederland, waardoor een AOW-gat ontstaat. 

40 procent onder armoedegrens

Ook wordt er slechts beperkt gebruik gemaakt van de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO), waarmee het aankomen wordt aangevuld tot het sociaal minimum. Volgens de AFM leeft zo’n 40 procent van de pensioengerechtigde Nederlanders met een migratieachtergrond onder de armoedegrens. 

Taalbarrière vormt belemmering

De toezichthouder stelt dat het niet hebben van een bankrekening en beleggingen ook vaker voorkomt bij mensen met een niet-westerse achtergrond. De taalbarrière vormt volgens de AFM vaak een belangrijke belemmering tot het krijgen van financiële dienstverlening.

Meer aandacht

De toezichthouder wil daarom dat er meer aandacht komt voor de financiële positie van Nederlanders met een migratieachtergrond. Zeker gezien steeds meer mensen in Nederland een migratieachtergrond hebben. 

Adviezen

De AFM adviseert daarom om bij het inburgeringsproces meer aandacht te geven aan financiële zelfredzaamheid. Ook stelt de AFM dat beleidsmakers en toezichthouders meer rekening moeten houden met de negatieve gevolgen van wet- en regelgeving voor deze groep mensen. Tot slot moeten instanties zich inspannen om de taalbarrière te verkleinen, aldus het rapport.

Bron: Autoriteit Financiële Markten/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!