Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

AFM beboet SNS om Madoff-fondsen

28-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sns-bank-groot_01.jpg
SNS Bank is door de AFM beboet wegens nalatigheid in de advisering van klanten in buitenlandse beleggingsfondsen in de jaren 2008 en 2009. Het ging onder meer om fondsen die belegden in constructies gelieerd aan beleggingsfraudeur Bernard Madoff.
SNS Bank, onderdeel van de financiële beursgenoteerde instelling SNS Reaal, gaat mogelijk in beroep tegen de boete.
De twee bestuurlijke boetes van ieder 30.000 euro betreffen de periode januari 2008 tot en met mei 2009. Volgens de Autoriteit Financiële Markten heeft SNS Bank onder meer nagelaten klanten vooraf te wijzen op de risico's van buitenlandse beleggingsfondsen die niet onder (adequaat) toezicht staan.
De klant is door SNS Bank niet gevraagd naar zijn kennis en ervaring met dit type fondsen, aldus de toezichthouder. ,,Hierdoor kon SNS niet beoordelen of dit type fondsen wel geschikt was voor deze klanten en was zij niet in staat om indien nodig de klanten hiervoor te waarschuwen.''
Volgens SNS Bank ging het om een beperkte groep klanten die op advies van hun eigen financieel adviseur belegden in de niet-geregistreerde buitenlandse beleggingsfondsen. Toch staakte SNS Bank de dienstverlening en legde begin december 2009 een voorstel neer tot tegemoetkoming bij gedupeerde klanten. Hierop is ongeveer 75 procent van hen ingegaan.
SNS Bank is ook een derde boete oplegd, van 5000 euro, die nog niet door de AFM openbaar is gemaakt. De grondslag van deze boete is nog niet definitief vastgesteld.
Bernard Madoff werd eind 2008 gearresteerd voor megazwendel. Beleggers wereldwijd gingen voor tientallen miljarden het schip door de piramidespel-constructie. In 2009 werd Madoff veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar. ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!