Afluisterprobleem Vodafone opgelost
25-03-2011
• leestijd 2 minuten
Mensen met een Vodafone-abonnement hoeven niet meer bang te zijn dat onbevoegden hun voicemail afluisteren. Dat maakte de onderneming vrijdag bekend. De aanbieder van mobiele telefonie heeft de beveiliging van zijn netwerk aangescherpt, nadat bekend werd dat de voicemails van politici werden afgeluisterd.
De nieuwste maatregelen van Vodafone leiden tot enig ongemak voor klanten die hun voicemail willen beluisteren vanuit het buitenland, of in Nederland via een ander netwerk. De klanten zal dan gevraagd worden hun PIN-code in te voeren.
Onderzoek naar afluisteren voicemails
Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken laat onderzoeken of de staatsveiligheid in het geding is geweest door het afluisteren van voicemailberichten bij ministers met een abonnement bij Vodafone. Ook wil hij weten of er misbruik is gemaakt van de lekke beveiliging van de voicemails.
Dat heeft Donner vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Op de ministeries van Defensie en Justitie na hebben alle departementen een abonnement met Vodafone. Deze week bleek dat de voicemailberichten van ministers door derden te beluisteren waren. Dit kwam doordat per abuis met een standaardpincode toegang kon worden verkregen vanaf een andere telefoon. Voor grote zakelijke klanten van Vodafone was dit al een paar jaar niet meer mogelijk, maar door een fout van het telecombedrijf kon sinds november de standaardpincode toch weer gebruikt worden.
Ook konden derden de berichten op een andere manier beluisteren. Dat kan met een techniek die 'caller ID spoofing' heet en waarbij iemand het nummer van een Vodafoneklant kan aannemen en diens voicemailinbox kan bellen. Dit werkt alleen als de gebruiker van het mobieltje niet heeft aangegeven dat er een pincode nodig is voor het beluisteren van de voicemail via de eigen mobiele telefoon. Dat de voicemailboxen zonder pincode toegankelijk waren, is volgens Donner in strijd met met contract dat de overheid heeft met Vodafone.
De ict-dienst die overheidsorganisaties ondersteunt had de ministeries wel gewaarschuwd voor dit gevaar, maar Donner stelt vast dat daar te weinig mee is gedaan. De minister wil dat dit voortaan beter gebeurt. Hij laat uitzoeken hoe dit geregeld kan worden.
De Tweede Kamer heeft al besloten een spoeddebat te houden over de kwestie. SP'er Ronald van Raak wil dat het onderzoek dat Donner aankondigt onafhankelijk is. De commissie die de veiligheidsdiensten in de gaten houdt, zou uit kunnen zoeken waarom beveiligers zulke grote gaten hebben laten vallen. Ook wil Van Raak weten of te achterhalen is wie berichten heeft afgeluisterd. Om spionage boven water te krijgen, zou inlichtingendienst AIVD erbij gehaald moeten worden.
ANP