Kassa

Aflossingsvrije hypotheek in trek bij jonge huizenkoper

16-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
665 keer bekeken
  •  
Hypotheek 1127

Vanwege de lage hypotheekrente en de stijgende huizenprijzen is de aflossingsvrije hypotheek in trek. Met name jonge huizenkopers tonen hier interesse in, stelt hypotheekadviseur De Hypotheker vast.

Door een deel van de hypotheek aflossingsvrij af te sluiten, kunnen maandlasten worden verlaagd. Het aantal jonge huizenkopers dat in 2021 een aflossingsvrije hypotheek heeft aangevraagd, is met ruim een kwart gestegen.

Geen aftrek, wel lage rente

Volgens Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker, is dat te verklaren door de lage hypotheekrente in combinatie met de explosieve stijging van de huizenprijzen. Hoewel starters over het aflossingsvrije deel niet kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek wegen de lagere maandlasten, mede door de lage rente, hier volgens Luiten tegenop.

Bij een aflossingsvrije hypotheek ben je niet verplicht om af te lossen, maar betaal je alleen hypotheekrente en los je op de einddatum in één keer de lening af. Deze hypotheekvorm is niet zonder risico. Bij een onverwachte verkoop is er mogelijk te weinig afgelost en blijft een grote hypotheekschuld over. Daarnaast moet aan het einde van de looptijd voldoende vermogen beschikbaar zijn voor het doen van de aflossing, wat niet altijd vanzelfsprekend is.

Bestaande woning verduurzaamd

Onder jonge huizenbezitters tot 35 jaar is het aantal aflossingsvrije hypotheken dat zij hebben aangevraagd voor het oversluiten of verbeteren van de woning zelfs gegroeid met ruim 115 procent. Deze explosieve groei komt vooral voort uit de wens de bestaande woning te verbouwen of te verduurzamen. Door de extreem hoge huizenprijzen kiezen jonge huizenbezitters er liever voor te investeren in hun bestaande huis, eventueel door gebruik te maken van de overwaarde op de huidige woning.

Ook oudere huizenbezitters kiezen voor aflossingsvrij

Ook oudere leeftijdscategorieën kiezen ervoor de aflossingsvrije hypotheek op een vergelijkbare manier in te zetten. Zo is deze hypotheekvorm in de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar met 26 procent gegroeid. Bij hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning met een aflossingsvrije component is in deze leeftijdsgroep sprake van een daling van 23 procent. Dit valt te verklaren door de oververhitte woningmarkt, waardoor het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning daalt. Bij de leeftijdscategorie 45-55 jaar en onder 55-plussers is sprake van een vergelijkbare trend. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

sessi
sessi16 feb. 2022 - 16:25

Ja Natuurlijk is dit meer in trek, vroeger was dit toch heel normaal. Als je jong bent en nog geen kinderen hebt kun je goed aflossen als je 2 verdieners bent. Als er tzt. kinderen komen kan dat minder goed. Stel er komt een periode dat je niet meer met zijn 2en kunt werken of je hebt andere bijzondere kosten, dan kan het niet en dan kom je in de problemen. Dat wil toch niemand. En betaald is betaald dan kunnen de banken weer rente vragen ver dat geld. Denk eens mee en maak het niet moeilijker dan als het al is, Wij hadden later de zorg over 2 chronisch zieke kinderen. Nou dan kun je het niet meer betalen. Wij waren blij dat het grootste deel afgelost was. met zoveel ziektekosten ,en niet meer kunnen werken. Dat kan iedereen overkomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!