Afdingen op vrijmarkt scheelt veel geld
29-04-2011
• leestijd 3 minuten
Een op de vijf Nederlanders is van plan op de vrijmarkt spullen te gaan verkopen. Ze verwachten dit jaar ruim 100 euro per persoon te verdienen, ruimschoots boven de 66 euro die ze vorig jaar binnen haalden. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ING naar de vrijmarktverkopen op Koninginnedag.
Verkopers denken in totaal voor maximaal 290 miljoen euro aan spulletjes aan de man te brengen. ING denkt dat zij te optimistisch zijn en dat ze niet zoveel ophalen als gehoopt. Slecht weer kan roet in het eten gooien, hoewel de weersvoorspellingen gunstig lijken te zijn. Maar ook de marktwerking kan de prijzen nog flink drukken.
De meeste verkopers (97 procent) geven aan bereid te zijn met hun klanten te onderhandelen. Als kopers zich realiseren dat er over de prijs te praten valt, zal dat flink kunnen schelen in de portemonnee. ,,Er valt daadwerkelijk wat te onderhandelen op de vrijmarkt'', zegt Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau.
,,Uit ons onderzoek blijkt dat verkopers bereid zijn om verder met de prijs te zakken dan de koper denkt. Bij een product van 5 euro beginnen kopers met een bod van 3 euro. Dan kom je al snel uit op 4 euro, terwijl verkopers 3,50 euro ook voldoende vinden'', aldus Van Garderen.
Afdingen kan volgens hem gemiddeld al gauw 25 tot 30 procent van de vraagprijs schelen. Van de kopers geeft 86 procent aan wel eens af te dingen. Een derde probeert dat altijd en ruim de helft soms, aldus het onderzoek.
Boeken zijn overigens de meest aangeboden en de meest gewilde handelswaar. Ruim 60 procent van de verkopers heeft boeken in de kraam liggen. Verder zijn huishoudelijke artikelen, platen en cd's veel te vinden op de vrijmarkt. Vrouwen zijn vaker dan mannen op zoek naar kleding en bieden het ook aan. Mannen zoeken na boeken het liefst naar computerspellen. Wat eten en drinken staat ook op de wensenlijst.
De sfeer op Koninginnedag is voor de meeste verkopers overigens de belangrijkste reden om op de vrijmarkt te staan. Ruim 18 procent vindt de opbrengst belangrijker. Vooral jongeren zijn meer uit op een financieel voordeeltje. Ook de kopers bezoeken de vrijmarkt vooral voor de gezelligheid, maar drie op de tien zijn echte koopjesjagers.
Volgens ING is ruim de helft van de mensen van plan iets te kopen op de vrijmarkt. Gemiddeld denken ze 28 euro uit te geven. Mannen verwachten meer uit te geven (30 euro) dan vrouwen (20 euro). In Flevoland is het aantal kopers en verkopers het hoogst, daar wonen de meeste jonge gezinnen die meer animo hebben om naar de vrijmarkt te gaan. In Limburg, waar de koningin op bezoek komt, in de interesse het laagst.
Koninginnedag belooft verder veel drukte voor de horeca gezien de goede weersvoorspelling. Ook alle winkels mogen op Koninginnedag open, maar het is aan de winkeliers zelf of ze dat doen. Brancheorganisatie Detailhandel Nederland adviseert klanten de websites van de winkels in de gaten te houden.
Supermarkten zijn voor het grootste deel open. De oranjekleur zal de boventoon voeren met een groot aanbod aan feestartikelen en de onvermijdelijke tompoucen. Winkelketen HEMA heeft er alvast ruim een miljoen gemaakt.
ANP