Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Afdingen gebeurt steeds vaker

13-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onderhandelen.jpg
De helft van de Nederlandse consumenten onderhandelt wel eens over de prijs die zij moeten betalen voor een product in een winkel, zo blijkt uit een onderzoek van I&O Research meldt Joop.nl
Redenen voor afdingen
Mensen dingen vaak af omdat ze het gevoel hebben dat ze te veel betalen, maar ook omdat het pingelen vaak lukt. Daarnaast heeft de consument minder te besteden. Uit het onderzoek blijkt dat 31 procent van de mensen die wel eens afdingen, dit vaker doen dan drie jaar geleden.
Grote aankopen
Afdingen gebeurt het vaakst bij grote aankopen zoals bij meubels en elektronica. De Consumentenbond moedigt het pingelen onder consumenten aan, zo worden consumenten volgens de bond zich steeds meer bewust van hun rechten en mogelijkheden als consument.
Mogelijkheden
In Nederland is het over het algemeen gebruikelijk om af te dingen bij de aanschaf van een nieuwe auto, of het aanhouden van een taxi. Ook het onderhandelen over het vaststellen van een salaris wordt als normaal beschouwt. Toch kun je ook onderhandelen bij bijvoorbeeld de aanschaf van een keuken, op de markt of bij concurrerende winkels zoals de Mediamarkt.
Online kan er ook het één en ander onderhandelt worden. Zo staat Marktplaats.nl bekend als een website waar afdingen de normaalste zaak van de wereld is. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!