Kassa
theme-icon
Duurzaam leven

Afbouw salderingsregeling onzeker door ontbrekende steun van links

27-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1533 keer bekeken
  •  
montage zonnepanelen 1127

Energieminister Rob Jetten heeft de oppositie er niet van kunnen overtuigen dat de geleidelijke afbouw van een stimuleringsregeling voor zonnepanelen op daken van woonhuizen een goed idee is. Daardoor blijft een meerderheid voor het wetsvoorstel in de Eerste Kamer zeer onzeker.

Het kabinet en de coalitiepartijen willen de zogeheten salderingsregeling vanaf 2025 in zes jaar afbouwen. Bezitters van zonnepanelen mogen onder die regeling de stroom die zij in de zomer terugleveren aan het net, wegstrepen tegen stroom die zij in de wintermaanden afnemen bij hun energieleverancier. Daardoor loopt de schatkist belastinginkomsten mis.

Jetten: Minimumprijs in plaats van salderingsregeling

De regeling is volgens het kabinet niet meer nodig omdat zonnepanelen de laatste jaren fors goedkoper zijn geworden. Daardoor blijft het een "interessante investering", denkt Jetten, zeker bij de huidige, zeer hoge elektriciteitsprijzen. In plaats van de salderingsregeling wil hij een minimumprijs invoeren die energiebedrijven voor teruggeleverde stroom moeten betalen.

PvdA en GroenLinks kritisch over afbouw regeling

Het kabinet rekende op steun van in ieder geval de linkse partijen, ook omdat de salderingsregeling rijke huishoudens bevoordeelt ten koste van arme. Maar PvdA en GroenLinks waren vorige week tijdens de behandeling van het wetsvoorstel zeer kritisch. Zij vinden de salderingsregeling een succesvol instrument om de klimaatdoelen te halen én mensen aan een lagere energierekening te helpen.

Bij de voortzetting van het debat donderdag verdedigde Jetten het plan, maar PvdA'er Joris Thijssen maakte duidelijk dat de uitleg van de minister hem niet heeft overtuigd. Hij wil eerst een plan zien om de komende jaren ook huurders en huizenbezitters met een kleine beurs aan zonnepanelen te helpen. Ook wacht hij nog op een nieuw pakket klimaatmaatregelen waar Jetten dit voorjaar mee komt.

Linkse partijen worden verweten "spelletje te spelen"

De houding van PvdA en GroenLinks wekte veel irritatie bij de coalitiepartijen. De linkse partijen spelen "een spelletje" door allerlei zaken "aan elkaar te knopen", klaagde CDA'er Henri Bontenbal. VVD- Kamerlid Silvio Erkens verweet de linkse partijen dat zij met de provinciale verkiezingen voor de deur geen verantwoordelijkheid durven te nemen.

Ook andere partijen niet enthousiast

Naar andere partijen hoeft het kabinet evenmin te kijken voor steun in de senaat. De SP vreest dat de nieuwe aanpak vooral energiebedrijven gaat spekken, de Partij voor de Dieren vindt dat het kabinet eerst maar eens moet snoeien in fossiele subsidies en de rechtse partijen menen dat de overheid zich onbetrouwbaar opstelt richting bezitters van zonnepanelen door nu de spelregels te veranderen. ANP

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Havenot
Havenot10 feb. 2023 - 17:53

Hopelijk komt dit voorstel niet door de 1ste kamer, want anders laat de overheid zich maar weer eens van zijn onbetrouwbare kant zien. Beter is om de energie bedrijven te dwingen piekstroom in te zetten voor waterstof productie. Tegen een goede prijs ingekocht van zonnepaneel bezitters.

Ivo S
Ivo S27 jan. 2023 - 13:08

Netbeheerders sturen aan op het afvlakken van piekbelasting rond het middaguur. Maar diezelfde netbeheerder vergunden wel de aanleg van Zuid georiënteerde zonneparken. Moet de particulier de daar gegenereerde piek opbrengst gaan oplossen?

Ivo S
Ivo S27 jan. 2023 - 13:05

Netbeheerders sturen aan op het afvlakken van piekbelasting rond het middaguur. Maar diezelfde netbeheerder vergunden wel de aanleg van Zuid georiënteerde zonneparken. Moet de particulier de daar gegenereerde piek opbrengst gaan oplossen?

Karin en Erik Rodenburg
Karin en Erik Rodenburg27 jan. 2023 - 10:59

Als de beloofde minimumprijs van minister Jetten wordt gekoppeld aan de leveringsprijs bijv. 80% (tav het energieplafond dus € 0,32) , ipv het gerucht van ca € 0,10 per kWh, zullen de meeste zonnepanelenbezitters waarschijnlijk wel akkoord gaan.