Kassa

Afbouwmedicatie: stoppen in stappen wordt nauwelijks vergoed

  •  
01-06-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
371 keer bekeken
  •  
tabletten medicijnen 930
Miljoenen Nederlanders gebruiken verslavende medicatie. Alleen al antidepressiva wordt zo’n 1 miljoen keer per jaar voorgeschreven. Sterke pijnstillers als oxycodon zijn sterk in opkomst. Om eraan verslaafd te raken is niet zo moeilijk, om eraf te komen wel. En zeker als het afbouwen niet wordt vergoed door de verzekering. Dan is het makkelijker en goedkoper om door te slikken dan om verantwoord af te bouwen.

Maatwerk

Als je af wilt van medicatie zoals antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers dan moet je afbouwen. Dat dit succesvol kan is bewezen in ervaringsonderzoek bij de Universiteit van Maastricht. Maar het is vaak maatwerk. Stap voor stap steeds iets minder nemen totdat je helemaal zonder die medicatie kunt. Te grote stappen ineens werken vaak niet en kunnen tegengestelde en zelfs gevaarlijke gevolgen hebben. Veel patiënten zullen afhaken en weer de oude dosis gaan gebruiken of zelfs meer.

Op maat gemaakt duurder

Om met de juiste doseringen af te kunnen bouwen – de kleine stappen – is het nodig dat die medicatie in kleinere hoeveelheden beschikbaar is of op verzoek voor de patiënt wordt bereid, meestal in zogenaamde taperingstrips, plastic zakjes met precies de juiste dosis per dag. Deze op-maat-productie heet magistrale bereiding en wordt gedaan door een apotheker. Het is duurder dan de standaarddoseringen en wordt meestal niet door de zorgverzekeraars vergoed in tegenstelling tot de voorgeschreven medicatie. Wie deze op maat gemaakte afbouwmedicatie niet kan betalen, heeft pech gehad.

'70 procent slaagt wel'

De Vereniging Afbouwmedicatie strijdt voor opname in het basispakket zorgvergoedingen. Zodat patiënten op een verantwoorde kunnen afbouwen en niet terugvallen of op een andere manier onverantwoorde risico’s lopen door zelf pillen open te breken en korreltjes te gaan tellen. Minister Bruins van Medische Zorg ziet grote voordelen van afbouwmedicatie maar wil eerst nog meer onderzoek. Hij schuift het af op de zorgsector waar alle partijen op hun beurt de hete aardappel lijken door te spelen. De bezwaren gaan over de hogere kosten en het gebrek aan onderzoek dat aangeeft dat afbouwen werkt. De Utrechtse hoogleraar Psychiatrie prof. dr. Jim van Os bestrijdt dat. Hij deed samen met dr. Peter de Groot (Universiteit Maastricht) een ervaringsonderzoek waaraan zo’n 1000 patiënten meewerkten. Van de patiënten die eerder tevergeefs afbouwpogingen hadden gedaan slaagde 70 procent nu wel met behulp van de taperingstrips. Overtuigend bewijs, stellen Van Os en De Groot.

Onenigheid over richtlijn

Typerend voor de discussie is het zogenoemde Multidisciplinair Document van september 2018. Daarin spraken vertegenwoordigers van patiënten, verzekeraars, huisartsen en psychiaters een richtlijn af voor het afbouwen van antidepressiva. Het leek een doorbraak, eindelijk leek het mogelijk om het verantwoord afbouwen van antidepressiva te gaan vergoeden. Maar de richtlijn gaat uit van gemiddelde afbouwschema’s, met tabellen en standaarddoseringen. En afbouwen is vaak maatwerk dat niet in schema’s en tabellen te vangen is. En over de uitleg van de richtlijn bestaat nog steeds onenigheid. Gevolg is dat in de meeste gevallen afbouwmedicatie dat door de apotheker op maat is gemaakt, niet wordt vergoed. En de Vereniging krijgt ook klachten van patiënten die volgens de richtlijnen onterecht niet vergoed krijgen. Slechts twee kleinere verzekeraars (DSW en ENO) zijn ruimhartig in hun vergoedingsbeleid. De grote verzekeraars houden de boot af.
Kortom, er is wat betreft het afbouwen van antidepressiva nog steeds veel onduidelijkheid en onenigheid. Bij antipsychotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en sterke pijnstillers is er zelfs nog helemaal niets geregeld. In totaal gaat het om miljoenen mensen die hiermee te maken kunnen krijgen.

Vereniging Afbouwmedicatie wil vergoeding

Tess Janssen van de Vereniging Afbouwmedicatie: “De Vereniging Afbouwmedicatie wil dat lagere doseringen, onder bepaalde voorwaarden natuurlijk, vergoed worden door zorgverzekeraars voor de groepen medicatie die bij een dosisvermindering problemen kunnen opleveren. Dit is belangrijk om verhalen die momenteel in het nieuws komen over zelfdoding, moord, agressie waarin medicatie een rol speelt te verminderen en omdat het niet ethisch is om mensen onnodig door een hel te laten gaan terwijl ze net het herstelproces achter de rug hebben en eindelijk alles weer op de rit hebben. Daarnaast is het verkrijgen van medicatie enorm makkelijk, maar er van afkomen wordt de patiënten niet makkelijk gemaakt.”
Afbouwen met medicatie is een zaak van patiënt en arts. Als jij van plan bent te stoppen met medicijnen, doe dat dan altijd in overleg met je arts. Wil je meer weten over afbouwmedicatie kijk dan op www.verenigingafbouwmedicatie.nl of mail pauline@verenigingafbouwmedicatie.nl
De Tweede Kamer gaat hierover in gesprek met Minister Bruins in een Algemeen Overleg op 26 juni. Daaraan voorafgaand vindt op 20 juni op initiatief van Simon Geleijnse van 50Plus een Ronde Tafelgesprek plaats in de Tweede Kamer waarvoor verschillende betrokken partijen zijn uitgenodigd.

Reacties op de uitzending en vragen van Kassa (in pdf):

Meer over:

medicatie, afbouwen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

sirplata
sirplata20 dec. 2020 - 1:18

En als dat niet lukt? Van alles al geprobeerd. Kom niet van die pijnstillers af. Zit er bijna 25 jaar aan vast!😒 Als het zou bestaan 3 weken in coma om van die troep af te komen. Maar als je tegen de muur oploopt van de pijn dan neem je toch snel een pil.

manwijf
manwijf2 jun. 2019 - 20:00

Moet de huisarts een patiënt niet veel vaker wijzen op de gevaren van verslaving en als het nodig is het slechts voorschrijven voor een heel korte periode? Hoe kan het toch, dat mensen zonder enige begeleiding zwaar verslavende middelen zo makkelijk voorgeschreven krijgen? 

2 Reacties
Jacob Harreman
Jacob Harreman3 jun. 2019 - 19:02

Er zijn inderdaad huisartsen (en specialisten) die veel te makkelijk wat voorschrijven. Lekker makkelijk en soms nog goed voor de kassa ook. Mijn moeder heeft twintig jaar lang een bepaald medicijn tegen nervositeit gehad (Nobrium). Tot het niet meer mocht en toen bleek ook dat het niet echt nodig was. Zelf kreeg ik als puber ook zoiets voorgeschreven, was de dokter van het gezeur af. Ik heb zijn poedertje over weggegooid.

Jacob Harreman
Jacob Harreman3 jun. 2019 - 19:05

over = overigens

gypsyjoy
gypsyjoy2 jun. 2019 - 17:02

Kreeg zelf tramadol, niet wetende hoe verslavend dat is. Het werkte niet, maar ik dacht, wie weet hoe erg de pijn anders zou zijn, dus ik slikte ze braaf. Tot ik ze vergeten was bij een logeer partij. Ik lag s'nachts zowat tegen het plafond. Kon geen seconde blijven liggen. Toen dacht ik, ik neem die troep nooit meer. De ellende heeft 4 nachten geduurd, ik nam ze alleen voor de nacht. Toen was het voorbij. Cold Turkey afkicken dus. Zeer effectief. Heb de pillen meteen naar de apotheek teruggebracht. Nooit meer.

3 Reacties
[verwijderd]
[verwijderd]2 jun. 2019 - 20:59

Deze opmerking is verwijderd

gypsyjoy
gypsyjoy2 jun. 2019 - 22:13

Ja hoor, daar heb je gelijk in. Als ik een bijsluiter lees hoef ik al helemaal niet meer. Maar die had ik niet mee naar het logeer adres en ben gewoon gaan afkicken en als dat goed gaat behalve ongemak dan kun je daar rustig mee doorgaan. Mochten er onverhoopt ernstige complicaties zouden zijn opgetreden dan had ik heus wel om raad gevraagd. Ik denk dat je van pijnstillers of zoiets als valium best "cold turkey" af kunt kicken. Dat is mijn ervaring. Hoeft voor een ander niet hetzelfde te zijn. En een bijsluiter, tsja....dat zijn ook paniekzaaiers. Een mens kan meer zelf dan deze rubbertegel maatschappij je doet geloven. Gelukkig heb je de vrijheid om het op je eigen manier te doen nog wel.

tenormin
tenormin2 jun. 2019 - 23:11

De  bijsluiters zijn eigenlijk allee bedoelt ter bescherming van de chemische industrie. Dus als je al bijwerkingen krijgt, en die krijgt men, kan je het wel schudden als er echt problemen komen. Ons dekt ons is daar het motto. Van Valium en Lormetazepam kan men zelf afkicken: tenminste: heb hier nog een "verlopen" datum doosje van 2017.

Jacob Harreman
Jacob Harreman2 jun. 2019 - 11:04

Ontmoet steeds meer mensen die - net als ik - helemaal niets moeten weten van medicijnen. We gaan liever gewoon dood. Sommigen vinden de farmaceutische industrie een gangsterbende.

1 Reactie
tenormin
tenormin2 jun. 2019 - 23:19

Zeker gelijk dat veel meer mensen geen medicijnen meer willen slikken. En niet sommige maar heel veel mensen vinden, net als u, de farmaceutische industrie, inderdaad, een gangsterbende. Wat het absoluut is. En is inderdaad niet een duim zuig verhaal, helaas.

xandyra
xandyra2 jun. 2019 - 10:01

Niet voor niets zit ik al tijden bij DSW!! Waar anderen op alles standaard NEE als reactie gaven helpen ze bij DSW hun cliënten écht!! En volgens mij is dat ook de taak van de verzekeraar. Nu heb ik zware medicatie altijd (zij het met veel bijwerkingen en klachten) kunnen afbouwen, het blijft ronduit idioot dat daarvoor geen maatwerk is. Mensen verslaafd maken is zo gedaan, maar help ze daar dan ook (liefst zo snel mogelijk) weer vanaf als dat kan!! Ik heb hier gewoon geen woorden voor, zo houden de grote jongens hun inkomen op peil over de ruggen van de mensen die zelf een afbouwtraject niet kunnen bekostigen!! Dit hele zorgstelsel is een schande, en het aan de zorg zelf overlaten vind ik zelfs misselijkmakend.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!