Aegon slankt verder af
22-06-2010
• leestijd 2 minuten
Aegon zet het levensherverzekeringsbedrijf in de etalage en trekt zich in het Verenigd Koninkrijk terug uit de markt voor collectieve lijfrenteproducten. De maatregelen passen in de strategie van de verzekeraar om het rendement te verhogen en de risico's te verkleinen.
Aegon wil zich de komende jaren sterker richten op de kernactiviteiten levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer. De levensherverzekeringsactiviteiten, Transamerica Reinsurance, passen daar niet meer bij.
Aegon kocht Transamerica in 1999. Omdat het bedrijf op langere termijn nog maar beperkt past bij Aegons kernactiviteiten, onderzoekt Aegon nu de opties, waaronder het vinden van een koper die herverzekering als kernactiviteit beschouwt. Volgens Aegontopman Alexander Wynaendts zijn er ,,vele geïnteresseerde partijen'' voor Transamerica, dat bij Aegon in de boeken staat voor 1,6 miljard euro.
In het Verenigd Koninkrijk blijft Aegon actief op de particuliere pensioenenmarkt. Het bedrijf verwacht evenwel door de inkrimping de kosten in het land eind 2011 met een kwart te verlagen. Volgens Aegon renderen de activiteiten op de Britse markt voor collectieve lijfrenteproducten niet genoeg.
De afgelopen twee jaar verkocht Aegon al zijn Taiwanese verzekeringsbedrijf en maakte het in totaal 5 miljard euro aan kapitaal vrij. Dat was nodig nadat Aegon door de kredietcrisis in de problemen was geraakt. De Nederlandse regering moest voor 3 miljard euro bijspringen. Inmiddels heeft Aegon een derde terugbetaald.
Op de beurs in Amsterdam reageerden beleggers negatief op het nieuws van Aegon. Het aandeel daalde met ruim 2 procent. Beleggers hadden op ingrijpender maatregelen gerekend nadat eerder deze week de Britse krant Mail on Sunday had gemeld dat Aegon zich volledig uit het Verenigd Koninkrijk zou terugtrekken.
Met de maatregelen in het Verenigd Koninkrijk wil Aegon het rendement op kapitaal verhogen van 2,7 procent in 2009 naar 8 tot 10 procent in 2014. Tussen dit jaar en 2014 moet dat een kasstroom opleveren van 600 tot 650 miljoen pond sterling (715 tot 775 miljoen euro).
Aegon liet verder weten dat het aflossen van de resterende schuld aan de overheid prioriteit blijft hebben. Het terugbetalen is volgens het bedrijf mede afhankelijk van de goedkeuringsprocedure van de Europese Commissie ,,waarvan datum en uitkomst nog niet bekend zijn''.
Bron: ANP