Aegon schikt in woekerpoliszaak
12-07-2009
• leestijd 2 minuten
Aegon heeft een definitief akkoord gesloten over de compensatie van klanten met een beleggingsverzekering. Het verzekeringsconcern trekt nog eens maximaal 250 miljoen euro uit om ervoor te zorgen dat de kosten voor de klanten met een zogenoemde woekerpolis niet uit de hand lopen. Dat maakte Aegon maandag bekend.
Aegon kwam de schikking, die geldt voor polissen die voor 1 januari 2008 werden afgesloten, overeen met de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim. In september ging de verzekeraar er nog vanuit 140 miljoen euro nodig te hebben voor de compensatie. Van het extra bedrag van 110 miljoen euro dat maandag werd aangekondigd wordt 80 miljoen euro gereserveerd voor ,,schrijnende gevallen''.
Aegon trok eerder al 380 miljoen euro uit om de kosten van beleggingsverzekeringen te verlagen. Daardoor betaalt volgens het concern al 70 procent van de klanten minder dan het overeengekomen maximumbedrag aan kosten.
Volgens Aegon worden de kosten voor alle polissen nu lager dan de Ombudsman Financiële Dienstverlening heeft aanbevolen. Die stelde dat een klant aan het einde van de looptijd van een beleggingsverzekering per jaar niet meer dan 3,5 procent van de belegde waarde van de polis aan kosten mag hebben betaald. Bij een gegarandeerde uitkering aan het einde van de looptijd van de verzekering mogen de kosten oplopen tot maximaal 4,5 procent.
Het effect van de aangekondigde verbeteringen komt gedurende de resterende looptijd van de polissen tot uitdrukking in het resultaat van Aegon. Het bedrijf zegt genoeg voorzieningen te hebben opgebouwd, waardoor de overeenkomst dit jaar geen significante invloed op zijn winst- en verliesrekening zal hebben.
De Stichting Koersplan de Weg Kwijt, die opkomt voor mensen die het product Koersplan hebben afgenomen van het dochterbedrijf Spaarbeleg van Aegon, vindt dat klanten te weinig compensatie krijgen. De belangenbehartiger, die een juridische procedure voert, adviseert mensen met een woekerpolis van het voormalige Spaarbeleg tegen het akkoord te stemmen.
Bron: ANP